Alltsedan år 2006 då Twitter grundades så har bolaget fått många förfrågningar om alla möjliga slags ändringar. Grundaren Jack Dorsey har hållit föreläsningar där han envist deklarerat hur motvilligt företaget är när det gäller minsta förändring på grunddesignen. Ledningen överväger allting men praktiskt taget inget slipper genom filtret.

En sak som kanske, kanske  skulle kunna få Jack Dorsey att ändra sig, är om alla började lyssna på förhållningsreglerna om att bära mask för att hjälpa till att förebygga smitt­spridning i samhället.

Den andra juli 2020 kvittrade Twitters officiella konto följande lakoniska meddelande: "You can have an edit button when everyone wears a mask"

"When pigs fly"

Det kan förstås tolkas som att Twitter raljerar i form av en Adynaton*. Det är nämligen inte särskilt sannolikt att många kommer att överväga tanken att använda mask förrän det är försent och deras andningssystem kollapsar – något som i sig då förmodligen har varit en följd av att andra spridit smittan genom att i ord och handling vägra erkänna att pandemin existerar. 

WHO klassade i januari 2020 utbrottet av coronaviruset som ett internationellt hot mot människors hälsa. Klassningen var en signal till världens länder att samarbeta extra mycket och att samla resurser för att gemensamt begränsa utbrottet. Folkhälsomyndigheten gjorde samtidigt en hemställan till regeringen där myndigheten begärde att det nya coronaviruset 2019-nCoV skulle klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Vid mars 2020 deklarerade WHO att covid-19 är en pandemi som numera finns i alla världsdelarna och kommer sannolikt att drabba alla världens länder.

Vid juli 2020 har över 70 639 sjukdomsfall bekräftats i Sverige (41 585 kvinnor, 29 054 män). Åldersspannet är från 1 år till över 100. 

2 444 har intensivvårdats (655 kvinnor, 1 789 män). 

5 411 har avlidit (2 451 kvinnor, 2 960 män). 

Kommer nog inte att ge med sig

Så sent som i början av 2020 förklarade Jack Dorsey för WIRED att Twitter förmodligen aldrig kommer att införa möjligheten att redigera ett inlägg.

"När du skickar ett textmeddelande kan du inte riktigt ta tillbaka den. Vi ville bevara den vibben och den känslan från våra rötter, eftersom vi började som en SMS-tjänst".Källor:

Folkhälsomyndigheten  (Google Chrome webbläsare;  Internet Explorer webbläsare). WIRED. Twitter. 

Snabbfakta: 

* En Adynaton är en litterär term som antyder en osannolik händelse genom att beskriva en situation då två i och för sig verkliga fenomen kombineras till något som ingen erfarit förr. Exempelvis den kända engelska adynatonen: "When pigs fly". 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.