En källa till tech-bolagens enorma förmögenheter är blodspengar, menar kritiker. Dessa bolag är inte så noga med var pengarna kommer från och det inkluderar diktatoriska regeringar och nationer som våldför sig på sina befolkningar. En av dessa kritiker är Ross LaJeunesse, tidigare toppchef på Google. Och ett av bolagen som anklagas är just LaJeunesses gamla arbetsgivare. 

Tech-jättarna kritiseras i olika frågor av såväl republikaner som demokrater. Bland annat för att de, enligt LaJeunesse, gör som de vill utan nämnvärd tillsyn från politiker.

Den senaste svidande kritiken om Googles girighet kommer från en tungviktare med imponerande bakgrund.

Ross LaJeunesse studerade vid Walsh School of Foreign Service (Georgetown University), Dartmouth College, respektive Harvard Law School innan han började jobba på att betala av studielånen genom bli stabschef för två av de högst uppsatta demokraterna i Kalifornien. Därefter tog han positionen som vice stabschef för Kaliforniens dåvarande guvernör, republikanen Arnold Schwarzenegger.

De frågor som LaJeunesse fokuserade på inkluderade Internet och bredband för landsbygden, korruption och slöseri med skattebetalarnas pengar samt gängrelaterat våld. 

Därefter värvades LaJeunesse av Google till positionen som chef för internationella relationer, där han ledde ett globalt team fokuserat på att hjälpa småföretag att växa och skapa arbetstillfällen.

Han tog också initiativet att runt år 2010 förhandla med den kinesiska regeringen om att Google bland annat skulle sluta hjälpa myndigheterna att censurera sökresultat och övervaka folket, vilket var ett beslut som var bra för mänskliga rättigheter men som Google förlorade miljarder på. 

Detta var inte uppskattat, enligt LaJeunesse, och det ledde till att han trängdes undan från de viktigaste besluten på Google. Högre chefer hittade på ursäkter när han ville skärpa bolagets satsningar på att skydda medborgare. 

Google nekar bestämt till anklagelserna  

Sedan en tid tillbaks har Ross LaJeunesse återgått till den aktiva politiken och satsar nu på att få bort den alltmer impopulära republikanska veteranen Susan Collins som har varit senator sedan 1997 – och på att ta hennes plats.  

 Ross LaJeunesse kandiderar nu för positionen som amerikansk senator för delstaten Maine, där han bor med sin make Patrick Oathout. Hans mål är att via senaten bekämpa korruption och att bland annat hindra Googles intensifierade ansträngningar att vinna ny mark i utsatta länder såsom Kina. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Roy
2020-01-30 12:08
Det är knappast ämnat att förvåna. Å andra sidan verkar, som vanligt, få bry sig eftersom det inte drabbar oss. Man kan endast hoppas på att Google fortsätter att strula till det som i början på november i fjol, då många miljoner entreprenörer fick sina SEO-satsningar skjutna i sank och stora avbräck i sina business. Det var riktigt roligt att se hur Red Hat-gänget triumferade när de rankade högt trots att Google gör allt för att få bort företeelsen. Det råder fortfarande en viss förvirring i SEO-världen som ännu inte riktigt hämtat sig. Man ska använda Google endast när de alternativa sökmotorerna inte levererar. På så sätt undviker man hetsen och spårare samt påflugen reklam. Google är som bäst, ett nödvändigt ont. E de bara ja? Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.