Parler såg en ökning av nya användare i samband med det amerikanska presidentvalet i november 2020. Av Parlers drygt 10 miljoner användare befinner sig cirka 80% i USA.
Appen användes flitigt för att koordinera attacken på amerikanska riksdagen (the Capitol) nu i onsdags den 6 januari 2021. Nancy Pelosi och Mike Pence skulle lynchas. En tidigare marinsoldat hade även tagit med sig "zip-ties" ("flexibla handbojor") som skulle användas för gisslan. Polisen Brian D. Sicknick mördades brutalt medan han försvarade riksdagen. Parallellt skedde flera koordinerade attacker i andra städer i USA även om dessa inte fick lika mycket uppmärksamhet i pressen.
Som en reaktion på kalabaliken blockerade sociala medier flera profiler som ansågs ha uppviglat folkmassor. Bland dessa Donald Trump och Michael Flynn. Steve Bannon kickades ut från Youtube.
Trump är permanent "bannad" från Twitter efter 12 år på nätverket.
Vidare har Facebook och Instagram (som ägs av Facebook) blockerat Trump "tills vidare". Det har också tjänsten Twitch.
Trump (eller produkter som är kopplade till hans "MAGA"-rörelse) har numera blockerats på Pinterest, Shopify, Snapchat, Reddit.
Trump är också bannad från TikTok.
Läs även: Nej – Tik Tok kommer inte att bli "bannat"
Fenomenet TikTok, som rusat i popularitet alltsedan startåret 2014 och slagit rekord efter rekord år efter år, fick sitt slutliga genombrott i det "offentliga rummet" under sommaren 2020 när Donald Trump och hans utrikesminister Michael "Mike" Pompeo gick ut med att de skulle banna TikTok från USA. Det var först då som pressen började massrapportera om appen och analysera den med en sådan intensitet att människor som inte tidigare kände till eller hade fäst uppmärksamhet vid fenomenet fick upp ögonen för TikTok.
Jag konstaterade då här på Företagande.se, vid tidpunkten för de största tidningsskriverierna och radio- samt TV-reportagen, att spekulationerna om en sådan åtgärd var kraftigt överdrivna och närmast att göra en höna utav en fjäder. Jag baserade mina omdömen på dels omvärldsforskning och allmän samhällsorientering om det nordamerikanska systemet, dels på att ha analyserat TikToks utveckling dagligen i 5 år.
En amerikansk president är nämligen inte kung. En "executive order" är inte allmän lag utan, som namnet beskriver, en order som enbart gäller offentligt anställda. liknande åtgärder som försökts tillämpas på civila har historiskt inte tagits på allvar av befolkningen. Det mest kända exemplet är "the Prohibition" (i Sverige känt som "Förbudstiden").
Tandlösa förbud i USA
Otaliga filmer har gjorts om åren mellan 1920 - 1933 då tillverkning, transport, import, export och försäljning av alkoholhaltiga drycker (inklusive cider) enligt lag var totalförbjudet i USA. Målet med "the 18th amendment" var ett alkoholfritt Amerika.
Resultatet: Polisen och rättsväsendet använde lagen (liksom gällande marijuana senare år) som förevändning till att slå ner på utsatta grupper i USA. Övriga befolkningen ignorerade och trotsade lagen utan påföljder. Tvärtom steg konsumtionen kraftigt. Hembryggning och privatfester blev populärt. Kriminaliteten fick ett kraftigt uppsving. Alkoholsmugglaren Al Capone i Chicago fick chansen att frodas och bli stormrik gangsterledare. 1933 röstade till slut staterna igenom "the 21st amendment" som ogiltigförklarade moralförbudet gällande alkohol. Förbudseran var därmed historia.
Donald Trumps "ban" av TikTok kom inte ens så långt (som Förbudstidens lagstiftning). Domare Carl Nichols konstaterade att argumenten från Trumps företrädare var godtyckliga och långsökta försök att styra över människors kommunikation. Uttalandena och Trumps "executive orders" var hot som måste kunna förankras i lag innan privata företag som Apple, Android och TikTok, samt likväl privatpersoner, måste lyda. I början av november sände TikTok påminnelser till domstolen att Trump verkade ha glömt bort dem. Den 4 :e december 2020 passerade datumet för Trumps ultimatum som väntat utan påföljder.
Ett tiotal kvinnor kring 20-års åldern har visserligen dömts till 2 års fängelse samt böter om motsvarande cirka 200.000 kronor per person — Men detta är i Egypten, för anklagelser om moraliskt förfall och brott mot muslimska traditioner (enligt regeringen, som kritiseras för att hitta förevändningar att försöka strypa tillgången till Internet och därmed upprätta en diktatur). Australien övervägde i somras ett TikTok-förbud (på grunda grunder) men kom fram till att medborgarna själva får besluta efter eget omdöme. Indien har drivit igenom ett TikTok-förbud men detta inkluderar kanske ytterligare 50 andra kinesiska appar och skälen är övervägande finanspolitiska samt religiösa.
Trots alla dessa hinder längs vägen steg användningen av TikTok på sina håll i världen år 2020 med nära 1.000 procent. Enligt TechCrunch (10 november 2020) beräknas TikTok komma upp i 1.2 miljarder månatliga användare under 2021. Till och med folk i fängelse publicerade på appen och fick över en miljon visningar. TikToks globala omsättning för 2020 uppskattades till cirka en halv miljard kronor i månaden. Detta var högre inkomster än bland andra Disney+, Tencent Video, och Netflix.
Parlers problem är "på riktigt"
Till skillnad från TikToks problem, som hade överdrivits kolossalt i olika medier, så är Parlers konkreta:
- Trump, Pompeo, Mnuchin och senator Josh Hawley lyckades inte under 2020 övertyga det amerikanska rättsväsendet om att TikTok utgjorde ett nationellt säkerhetshot. Däremot anses Parler i januari 2021 utgöra ett påvisat, aktuellt och pågående hot mot rikets säkerhet.
- En "executive order" måste inte följas av privatpersoner och näringslivet.
Parler, däremot, måste svara inför privata företag såsom Android, Apple och Amazon. Enligt grundlagen anses yttrandefrihet nämligen begränsa sig till rätten att yttra sig fritt, inte sträcka sig till att omfatta en skyldighet för privata företag (eller hushåll för den delen) att tillhandahålla megafoner, podium och en scen för vem som helst som vill säga något. När dessa privata kommunikationsbolag "självmant" (på grund av tryck från anställda samt för att skydda sig mot miljardstämningar) bestämmer sig för att neka Parler tillgång till sina erbjudanden, är det inte mycket som Parler kan göra. - I samband med tal om förbud gällande appar så får Apple och Android av dunkel anledning de största rubrikerna. Angående deras flagskeppsbutiker "Google Play", App Store, etc, så är företagen i denna kapacitet detaljister. Att förkunna att Apple och Android "bannar" Parler är således jämförbart med att säga att någon av de stora kedjorna slutar erbjuda kylskåp eller mobiltelefoner av ett visst märke i sina butiker. För 99% av alla som redan har kylskåp eller mobiler hemma är detta närmast en axelryckning. Det är inte färskvaror direkt och påverkar inte den dagliga användningen. Parler finns redan i 10 miljoner enheter.
- Vissa har rapporterat att Parler fungerar trögt eller inte verkar visa sökträffar de senaste dagarna. Men detta problem ska Parler alltid ha haft från och till; särskilt när det är många som använder tjänsten samtidigt. Det är alltså en fråga om "rusningstrafik" och allmänt bristande kapacitet och har inget att göra med Android och Apple.
- Apple gav ett dygns förvarning. Inom den tiden ökade antalet nerladdningar av Parler tusenfaldigt jämfört med motsvarande tidigare perioder.
- Eftersom konsumenter numera i praktiken bara hyr de datorprodukter som vi "köper", så kan Apple i teorin komma åt, starta om tangentbordsdatorer, surfplattor och mobiltelefoner och radera eller inaktivera Parler genom en av sina tvångsuppdateringar. Det är inte sannolikt att företaget kommer att ta det steget.
- Google Play är bara en av flera kanaler som man kan använda för att ladda ner Parler till sin telefon. Det är att jämföra med möjligheten att kunna hitta samma vara hos olika konkurrerande varuhus. Genom en metod som kallas "Side-loading" kan en nybörjare på bara några minuter komma åt och ladda ner Parler den vägen. Informationen hittas lätt på Youtube.
- Amazon är det stora kruxet för Parler. Och det är här som resan verkar ta slut.
Parler ligger hos Amazons servrar. Amazon är i liknande läge som elleverantörer: det spelar ingen roll om företagen saknar fysisk tillgång till produkterna som används — de kan helt enkelt "släcka strömmen" helt så blir produkterna oanvändbara. En annan liknelse är en fastighetsägare som använder friheten att vräka en hyresgäst. Amazon "vräker" Parler med omedelbar verkan och tidsfristen går ut idag 10 januari 2021. - I ett fåfängt försök till överlevnad har Parler delvis censurerat sig självt. Detta gäller Trump-supporterna Lin Wood som uttalade sig på Parler om att USA:s vice president Mike Pence skulle avrättas. Parler modererade meddelandet. Wood menar att han inte menade det bokstavligt.
- Parlers åtgärder efter den 6 januari visade sig vara "för lite, för sent". Tjänsten vräks. Grundaren John Matze har låtit meddela att Parler söker efter ett nytt hem eller nya lösningar och att det kan ta någon vecka innan tjänsten kommer upp på nya servrar och blir tillgänglig igen för inbitna användare. Frågan återstår om Parler har de musklerna som krävs för detta.