Undersökningen – där småföretagare med upp till 49 anställda tillfrågades – visar att tre fjärdedelar (75 procent) av de tillfrågade inte tror att tjänsterna som deras företag tillhandahåller kommer att ersättas av AI i framtiden. Männen är något mer säkra på att de inte kommer att bytas ut mot AI: Åtta av tio män (79 procent) tror inte att de tappar sina arbetsuppgifter till artificiell intelligens medan motsvarande siffra bland kvinnor är sju av tio (68 procent).


Bara en av tio (10 procent) tror att tjänsterna deras småföretag erbjuder kommer att ersättas av AI. Som en jämförelse med en liknande undersökning från förra året trodde dubbelt så många av de som jobbar på ett företag med mer än 50 anställda (21 procent) att AI kommer att leda till minskad personalstyrka hos dem inom de närmaste fem åren.


Få har behövt säga upp personal


Trots den senaste tidens tuffare ekonomiska tider med inflation har detta inte hittills märkts av i någon större grad bland småföretagarna. Nio av tio (89 procent) svarar att de inte har varit tvungna att säga upp personal för att rädda sitt företag. Enbart sex procent av småföretagarna har fått säga upp anställda för att kunna ha kvar bolaget.


Överlag har svenska småföretagare en ljus framtidssyn. Tre av fyra (75 procent) ser positivt på framtiden för sina företag medan 13 procent tvärtom har en negativ uppfattning om hur det kommer att gå för företaget framöver.


– Småföretagare lyckas verkligen hitta sätt att anpassa sig, även i tuffa tider med inflationstryck och ökade kostnader. Inte heller AI:s intåg verkar skrämma dem utan många är optimistiska även inför den utvecklingen, även om det är en revolutionerande teknik som alla kommer att behöva förhålla sig till, säger Claudia Frese, vd på STRATO. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.