Påsken står för dörren och svenskarnas reslust är starkare än någonsin. Enligt en nyligen genomförd Sifo-undersökning av resebyrån Ticket planerar mer än en av tio svenskar att spendera helgen utomlands, vilket markerar en ökning med 10 procent jämfört med förra året.

Michael Kapil, marknadschef på Ticket, lyfter fram den långa vintern som en stark drivkraft bakom svenskarnas önskan att söka sig till varmare breddgrader. "Påsken är en härlig tid för en utlandsresa. Vi har många kalla månader bakom oss och det är fortfarande långt kvar till sommaren, så många vill passa på att ladda batterierna i solen," förklarar Kapil.

Det varmare klimatet på Kanarieöarna gör dem till årets stora resmål, med en ökning på över 60 procent till Gran Canaria och 24 procent till Teneriffa. Denna trend tyder på att de som söker sol och bad prioriterar dessa destinationer högre än de traditionella semesterpärlorna runt Medelhavet.

Även om Medelhavet fortfarande lockar den största andelen svenska resenärer, med städer som Alicante och Mallorca som ser ökningar på 12 respektive 10 procent, så är det intressant att notera en skiftning mot sydligare breddgrader för att säkerställa sommarvärmen under påsken.

En annan intressant trend är att storstadsresor verkar förlora sin attraktion till förmån för sol-och-badresor. Städerna London och Paris har sett en minskning på över en tredjedel av sina resenärer, medan New York har fallit helt bort från topplistan. Istället är det städer som Barcelona, med en ökning på 87 procent, och Rom, som ökar i popularitet, vilket indikerar en stark efterfrågan på destinationer som erbjuder sol, värme och avkopplande cafébesök.

"Det är tydligt att svenskarna är ute efter sol och värme istället för storstadsupplevelser i år," säger Kapil, vilket pekar mot en bredare trend av att prioritera välmående och avkoppling under semestern.

Medan påskens tidiga datum i år har påverkat svenskarnas resmönster, understryker dessa trender en ökad längtan efter soliga utlandsresor som ett sätt att undfly den långa vintern och ladda om inför resten av året.

Mest populära resmålen i påsk

  1. Gran Canaria, Spanien (4)
  2. Malaga, Spanien (1)
  3. Alicante, Spanien (2)
  4. Barcelona, Spanien (10)
  5. London, Storbritannien (3)
  6. Rom, Italien (8)
  7. Mallorca, Spanien (7)
  8. Bangkok, Thailand (9)
  9. Teneriffa, Spanien (NY)
  10. Paris, Frankrike (5)

Källa: Tickets bokningsstatistik (placering påsken 2023 inom parentes)

Se även: Svenskar värdesätter ledighet mer än andra européer


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.