Resultatet blev att arrangören istället serverade massproducerad öl från en internationell aktör.
– Det här är orimligt. Det är inte konstigt att arrangörer väljer enklare lösningar som att köpa in massproducerad öl från stora aktörer. Det hämmar både turismen och de små bryggeriernas möjlighet att växa, säger Ulrik Jönsson.
Absurt regelverk
Ulrik lyfter fram att de olika kommunala tolkningarna av alkohollagen skapar stora hinder för små bryggerier.
– Tänk om ett bryggeri skulle behöva ha serveringstillstånd i alla Sveriges 290 kommuner för att kunna hålla provningar över hela landet. Det är helt orimligt, säger han.
Skillnaderna är påtagliga även inom samma region. I Kristianstad, där Åhus Bryggeri har sin hemvist, är permanent provsmakningstillstånd omöjligt. Samtidigt är reglerna i Eslöv mycket generösa, medan grannkommunen Tomelilla tillåter provsmakning av högst fyra matskedar öl per tillfälle skriver Beernews.
– Att grannkommuner tolkar lagen så olika är absurt. Det borde finnas nationella riktlinjer som ger alla samma förutsättningar, menar Ulrik.
Efterlyser enhetliga riktlinjer
Utöver de ekonomiska och administrativa hindren påverkar den otydliga lagstiftningen också konsumenterna, som går miste om möjligheten att upptäcka lokala hantverksprodukter.
– Politikerna måste våga sätta visioner och ge tydliga direktiv till tjänstemännen. Det handlar inte om folkhälsa här, utan om att skapa förutsättningar för småskaligt företagande och arbetstillfällen, säger Ulrik.
Business Region Göteborg har tagit emot klagomålen och arbetar för att lyfta frågan till nationell nivå.
– I grunden handlar det om att säkerställa rättvisa villkor för småföretagare i hela landet. Om vi vill se ett blomstrande hantverksbryggeri-Sverige måste regelverket stötta – inte stjälpa – de entreprenörer som driver utvecklingen framåt, avslutar Ulrik Jönsson.