För tillfället kommer européer inte att få tillgång till de senaste avancerade funktionerna på Apples iPhones. Meta Platforms har inte heller inkluderat EU i lanseringen av sin mest kraftfulla AI-modell. Besluten fattades i somras, ungefär ett år efter att Sam Altman, VD för OpenAI hotade med att lämna Europa om reglerna blev ohanterliga. Det rapporterar Bloomberg.

Techbolag tvingas anpassa sig till lokala regler i olika länder och de som väljer att finnas i Kina tvingas vanligtvis att göra stora eftergifter för att det ska passa landets censurregim. Nu frågar sig allt fler om EU planerar att gå i samma riktning. "Vi har en ny slaglinje," säger Matt Calkins, VD för programvaruföretaget Appian Corp, till Bloomberg.

EU har omfattande integritetsregler såsom dataskyddsförordningen (GDPR), Digital Markets Act (DMA) som är tänkt att göra internetekonomin “mer rättvist” och Digital Services Act (DSA) som inkluderar en rad regler avsedda att stärka techplattformarnas försvar mot olagligt och skadligt innehåll.

Elon Musk har också haft meningsskiljaktigheter med EU, som nyligen tvingade hans plattform, X, att sluta samla in data från europeiska användare för Grok, dess AI-modell.

EU-kommissionären Thierry Breton varnade också Elon Musk för att sprida ”skadligt innehåll” på X då han gått ut med att hålla en intervju med Donald Trump på plattformen. Många frågade sig varför EU lägger sig i USA:s presidentval och vilka intervjuer som görs på en plattform med säte i Kalifornien.

Europas ekonomi har växt långsammare än den amerikanska i flera år. Vissa i den amerikanska teknikindustrin har börjat använda termen "Bryssel-effekten," som vanligtvis syftar på hur Europas politik ofta blir globala standarder, för att istället hänvisa till hur EU:s

regleringar tynger ned Europas ekonomi. I en nylig intervju med Bloomberg Originals varnade Metas VD Mark Zuckerberg för att överreglering av AI "kan stoppa innovation" och påpekade att "många företag helt enkelt inte lanserar produkter där”, skriver Bloomberg.

EU hävdar att dess mål är att hitta en balans mellan att främja innovation och skydda medborgarnas rättigheter.

Läckta dokument pekar nu också på att EU kommer att gå vidare med Chat controll, det hårt kritiserade förslaget om massövervakning via internet.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.