– Vi ser en positiv framtidstro bland många av våra medlemsföretag, särskilt inom teknik- och industrikonsultbranscherna. Samtidigt märker vi en avmattning i förväntningarna för orderingång och nyanställningar jämfört med början av året, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

En tydlig skillnad framkommer inom teknik- och industrikonsultsektorerna. I februari rapporterade 75 procent av företagen en förväntad ökning i orderingång, medan den siffran nu har sjunkit till 50 procent. Den största nedgången i framtidstro syns inom teknisk IT, men även områden som produktions- och produktutveckling drabbas.

Arkitektföretagen står fortsatt inför stora utmaningar. En tredjedel förväntar sig en ökad orderingång, men lika många tror på en minskad efterfrågan under det kommande halvåret. Rekryteringsbehoven avspeglar också det osäkra läget, där en tredjedel av arkitektföretagen planerar att minska sin personalstyrka.

Trots motgångarna finns vissa tecken på stabilisering inom bostadsbyggandet. Cirka 60 procent av arkitektföretagen förväntar sig en oförändrad orderingång från bostadssektorn, och en minskad andel av företagen ser en minskad efterfrågan.

Teknikkonsulterna rapporterar däremot ett starkare rekryteringsbehov. Nästan 60 procent av företagen planerar att anställa under kommande halvår, och endast en liten andel förutspår personalminskningar.

Sammantaget visar rapporten en splittrad bild, där vissa sektorer upplever en viss optimism medan andra står inför fortsatt osäkerhet.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.