– Vi vill gärna påminna dem som sommarjobbar hur de enkelt kan undvika fel skatteavdrag. Om för mycket skatt dras av så betalas pengarna tillbaka, men först året efter. Med intyget blir det rätt med en gång, säger Pia Fagerlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den som sommarjobbar och tjänar 20 431 kronor eller mer har också i de flesta fall möjligheten att skattejämka. Detta går att göra på Skatteverkets webbplats. Att få beslut tar normalt några veckor.

Viktigt att tänka på är att värdet av kostnadsfria förmåner som till exempel fri bostad, mat eller resor ska räknas in i inkomsten. Även inkomster du får för annat arbete än sommarjobbet, till exempel om du får varor och andra inkomster som influerare.

Se även: Allt du som företagare behöver veta inför semesterplaneringen

– Får du sådana inkomster så behöver du räkna ut vad de är värda och räkna med det värdet i din inkomst. På skatteverket.se finns bra vägledning hur du ska redovisa, säger Jonna Enholm Timén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgift för alla anställda, även för sommarjobbare som inte själva betalar inkomstskatt. Men avgiften är nedsatt för personer som vid årets ingång fyllt 15 men inte 23 år, upp till en månadslön på 25 000 kronor.

Den som inte är anställd utan själv tar gig eller uppdrag över sommaren behöver ta reda på vilka skatteregler som gäller i det enskilda fallet eftersom det beror på förutsättningarna.

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag

Om jämkning för skolungdomar och studerande

Mer om att sälja tjänster och giga

Så fungerar inkomster för influerare

Om nedsatta arbetsgivaravgifter för unga 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.