Roksana Schnittger, som grundat den svenska delen av rörelsen, betonar vikten av att skydda barn från de mentala problem som kan uppstå vid överdriven användning av smartphones, rapporterar TV4. "Våra barn är skyddsvärda. De ska inte behöva få alla dessa mentala problem som de får," säger hon.

Schnittger beskriver hur smartphones, som alltid finns nära till hands, har blivit en integrerad del av barns liv – till och med under lek på gården. "Det har blivit en beroendeproblematik här," fortsätter hon.

Forskare håller med om farhågorna. Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska institutet, ser många fördelar med att begränsa barns smartphoneanvändning. "Vi vet att det finns många negativa effekter av våra skärmar," säger Thorell och nämner bland annat ångest, depression och problem med kroppsuppfattning som några av de möjliga konsekvenserna.

Men det finns även en risk för att barn som helt utesluts från smartphoneanvändning kan hamna i ett socialt utanförskap, menar Thorell. "Den lilla grupp som är helt smartphonefri kommer kanske tyvärr drabbas av negativa effekter och bli socialt exkluderade," varnar hon.

Schnittger föreslår en gradvis minskning av smartphoneanvändningen snarare än ett abrupt förbud. "Testa att ha en middag där alla lägger bort mobilen. Inte ha telefoner när man går och lägger sig. Sen kan ni börja pusha gränserna," uppmanar hon svenska föräldrar.

Rörelsen har redan skapat debatt och kan komma att påverka hur svenska familjer ser på barnens skärmtid framöver.

Tips på appar för att kontrollera skärmtid och vilka sidor och appar som får användas är Kidslox, Qustodio Parental Control, Mobicip, OurPact och FamilyTime.

Se även: Vill du ha glada, framgångsrika barn? Vänta med att ge dem en mobiltelefon


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.