Större företag, med över 250 anställda, är konstant sena med sina betalningar under årets alla månader. Men i augusti varje år ökar förseningen ytterligare, relativt med 143% mot det årliga genomsnittet, visar Betaltidsindex. Indexet kartlägger löpande svenska företags betalningsförmåga, avtalad respektive faktisk. Det baseras på mer än 45 000 företag och över 1,5 miljoner fakturor mellan svenska företag.

- Vi har tagit fram Betaltidsindex just för att kunna stärka småföretagaren i dialogen med större kunder som gärna vill ha långa betalningsvillkor. Här kan man se vilka typer av företag och branscher som är bra eller mindre bra på att betala i tid och det har man ju då möjlighet att ta höjd för redan i förhandlingen, säger Fredrik Mistander, VD och medgrundare till Invoier.

Det har länge varit ett känt problem att större företag i praktiken använder mindre företag som finansiärer genom mycket långa betalningsvillkor och försenade betalningar. För de mindre bolagen skapar detta inte sällan allvarliga likviditetsproblem som kan hindra både tillväxt och nya arbetstillfällen.

Denna ojämna konkurrenssituation låg till grund för en ny lagstiftning, vilken infördes 1 mars 2022. Den nya lagen ställer krav på rapportering av betaltider, både avtalade och faktiska, från företag med minst 250 anställda. All inrapporterad data ska sedan göras tillgänglig för allmänheten genom en publik databas.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.