De 53 procent av amerikanska anställda som arbetar hemifrån åtminstone delvis kan snart möta stora förändringar, visar en ny undersökning från KPMG. Hela 79 procent av de tillfrågade företagsledarna förutspår att roller som före pandemin utfördes på kontoret återigen kommer att vara kontorsbaserade på heltid inom tre år.

För bara några månader sedan trodde endast 34 procent av de tillfrågade att denna utveckling skulle ske. För entreprenörer som är öppna för att tillåta distansarbete åtminstone till viss del, kan detta öppna en möjlighet att locka topp-talanger från större företag.

En förklaring till företagsledarnas förutsägelser kan vara en mjuknande arbetsmarknad och en ökande våg av återgång till kontoret, särskilt bland stora teknikföretag. Trenden fortsätter; efter att KPMG:s undersökning slutfördes i augusti, meddelade Amazon att de flesta av deras anställda skulle vara tvungna att arbeta från kontoret fem dagar i veckan från och med nästa år.

Företagsledarna i KPMG-undersökningen är i en unik position att förverkliga sina förutsägelser om återgång till kontoret, och många av dem verkar ha för avsikt att göra just detta. Enligt undersökningen uppger 86 procent av företagsledarna att de kommer att belöna anställda som arbetar på kontoret med bättre uppdrag, löneökningar och befordringar. Detta kan också tolkas som att de planerar att hålla tillbaka sådana förmåner från de anställda som väljer att fortsätta arbeta hemifrån.

Trots den tydliga ambitionen hos många företagsledare att sätta stopp för distans- och hybridarbete, förblir arbete hemifrån mycket populärt bland anställda på alla nivåer, inklusive chefer. Det är också tydligt i responsen på Amazons nya krav om återgång till kontoret, där flera anställda snabbt annonserade sig som "öppna för nya jobbmöjligheter" på LinkedIn.

Återgång till kontoret kan också ha dolda motiv. Att låta en stor grupp anställda som inte kan eller vill arbeta på kontoret fem dagar i veckan lämna företaget är ett enkelt sätt att minska arbetsstyrkan utan att genomföra traditionella uppsägningar. Detta verkar dock inte vara huvudsyftet för de företagsledare som deltog i KPMG:s undersökning. Istället tycks många vara genuint ogillande av distansarbete, så pass att de är beredda att hålla tillbaka löneökningar och befordringar för de anställda som arbetar hemifrån – och till och med att riskera att förlora några av sina bästa talanger.

Frågan är då varför distansarbete är så motbjudande för en stor andel företagsledare. En förklaring som lyfts fram är att det är svårare att leda och hantera anställda på distans än dem man ser dagligen, vilket Suzanne Lucas, en kollega på Inc.com, påpekar. Men oavsett anledning kan den fortsatta reduceringen av distansarbetsmöjligheter hos större arbetsgivare skapa en unik chans för startups och mindre företag att rekrytera eftertraktad arbetskraft. Om du är villig att låta anställda arbeta hemifrån en eller två dagar i veckan, kan du erbjuda en förmån som är både eftertraktad och kostnadsfri – vilket ger dig en konkurrensfördel i kampen om talanger.

Slutsats: Medan större företag stramar åt möjligheterna med distansarbete, uppstår en gyllene möjlighet för mindre företag och entreprenörer. Genom att erbjuda flexibilitet i arbetsplatsen kan de locka talanger som söker en bättre balans mellan arbete och fritid – något som många anställda nu värderar högt.

Hur den svenska arbetsmarknaden påverkas av detta är svårt att säga, möjligen skiljer sig kulturen något åt.

Vad tror du? Kommer distansarbete att fortsätta vara en trend?


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.