Många har extra inkomster under sommaren från uthyrning av bostad, båt och bil, hobbyverksamheter som till exempel biodling och trädgårdsodling eller försäljning på sommarloppisar. Det är olika regler som gäller för olika typer av inkomster.

I år gäller nya regler kring uthyrning eller försäljning som sker via digitala plattformar. Från och med den 1 januari 2023 ska företag som har en digital plattform lämna kontrolluppgifter till Skatteverket. Det gäller bland annat uppgifter om ersättning av försäljning eller uthyrning av alla typer av bostäder, parkeringsplatser med mera liksom uthyrning av transportmedel.

– För den som säljer eller hyr ut gäller samma regler som tidigare. Grundregeln är att du alltid betalar skatt om du gör en vinst när du säljer eller får betalt för en tjänst. Det nya är att de som driver digitala plattformar inom EU numera har rapporteringsplikt, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Rapporteringsplikten gäller inom hela EU och Skatteverket kommer att få uppgifter från övriga EU-länder genom automatiskt informationsutbyte. Uppgifter om ersättning som betalts ut under 2023 ska lämnas till Skatteverket 2024.

Vid uthyrning av privata tillgångar mot betalning, som till exempel bil eller båt, är ersättningen från uthyrningen en inkomst som ska beskattas.

Inkomst från en hobby, som till exempel bärplockning, vakta eller promenera hundar eller konstnärlig arbete kan också behöva tas upp för beskattning. Egenavgift kan behöva betalas in på överskottet. Om en hobby innebär att tjänster utförs på uppdrag av någon annan räknas det inte som hobby utan normalt som inkomst av tjänst.

– På Skatteverkets webb finns bra hjälp att räkna ut när du ska betala skatt eller inte. Där finns bland annat en helt ny guide för de som tar gig, tillfälliga arbeten eller kortare uppdrag, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Skatteverkets guide för att deklarera tjänster och gig

Läs även: 9 sätt att skapa en extra inkomst


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.