Under torsdagsmorgonen avslöjade regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna och finansminister Elisabeth Svantesson (M), flera ekonomiska förändringar i den kommande budgeten. Förslagen är tänkt att stärka hushållens köpkraft och innebära skattesänkningar för både arbetande och pensionärer.

– "En familj med en polis och en sjuksköterska, och ett mediansparande på 78 000 kronor, får 10 400 kronor lägre skatt per år," förklarade Svantesson.

Sänkt inkomstskatt för hushåll

En av de stora nyheterna är att regeringen vill sänka inkomstskatten med ett nytt jobbskatteavdrag. Alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden kommer att gynnas. Enligt Svantesson innebär förslaget att en person med en månadslön på 40 000 kronor får störst nytta, men effekten planar ut därefter.

– "Vi stärker hushållens köpkraft. Dessutom finns en strukturell effekt i detta. Det lönar sig bättre att arbeta," sa Elisabeth Svantesson under presskonferensen.

Skattesänkning för pensionärer

Ett annat förslag är en skattesänkning för pensionärer. De som har en medianinkomst kan förvänta sig en skattesänkning på cirka 1 400 kronor om året, eller 117 kronor i månaden.

ISK - Skattefri grundnivå på sparande

Regeringen introducerar också ett nytt förslag om skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto (ISK) och i kapitalförsäkringar. Sparare kommer från 2025 att kunna spara upp till 150 000 kronor skattefritt, och den gränsen höjs till 300 000 kronor 2026.

Fler åtgärder för hushåll

Vidare föreslår regeringen att tilläggsbidraget i bostadsbidraget ska förlängas, vilket ska ge ytterligare stöd till låginkomsthushåll.

Sammanfattning av skattesänkningarna:

  • Alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden får sänkt skatt. I genomsnitt blir skattesänkningen cirka 2 600 kronor per år, eller drygt 200 kronor i månaden.
  • Pensionärer med en medianinkomst får skatten sänkt med 1 400 kronor om året.
  • ISK-sparande upp till 150 000 kronor blir skattefritt från 2025, och höjs till 300 000 kronor 2026.
  • Totalt rör det sig om 18 miljarder kronor.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.