Ett första steg för att minska oron kan vara att sätta sig in i sin pension, kolla upp hur hög den förväntas bli och försöka förbereda sin privatekonomi för det, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.
Tre av fyra kvinnor oroliga – många önskar att de gjort andra val
Kvinnor oroar sig mer för sin pension än män, 73 procent av kvinnorna är oroliga för att pengarna inte ska räcka. Många ångrar att de inte tidigare satt sig in i hur pensionssystemet funkar och vad som styr hur stor pensionen blir. 27 procent av kvinnorna önskar att de hade valt ett annat yrke, med högre lön och därmed också högre pension.
– När det inte är så många år kvar till pension kan det vara svårt att påverka själva pensionen i sig. Finns ekonomiskt utrymme kan man försöka öka sitt sparande. Men man kan också se över utgiftssidan, för att skapa en bättre ekonomi, säger Madelén Falkenhäll.
Jobba kortare eller längre, så påverkas pensionen
Vid vilken ålder man går i pension har stor betydelse för hur hög pensionen blir. Går man i pension före sin pensionsålder blir den lägre, jobbar man längre än sin pensionsålder blir den högre. Har man en genomsnittlig lön och har arbetat heltid hela arbetslivet blir pensionen runt 2 000 kronor lägre per månad om man går i pension ett år i förväg. Jobbar man ett år längre än sin pensionsålder blir pensionen däremot knappt 2 000 kronor högre varje månad. Vid högre löner blir effekten större.
Två av tre anser att systemet bör ge en högre pension. Med den höjda pensionsålder som riksdagen har beslutat om kommer de flesta att få cirka 70 procent eller mer av sin lön i pension. Majoriteten av de som är mellan 55 och 63 år uppger dock att de kommer att gå i pension innan de uppnår sin pensionsålder. Å andra sidan planerar individer i åldern 64 till 66 att arbeta längre. För dem är pengar inte det viktigaste skälet, utan snarare glädjen och den sociala aspekten av arbetet.