Tesla öppnar mitt i strejken ett nytt servicecenter i Jönköping. När metallfacket fick reda på Teslas planer kommenterade Daniel Tornberg som är ombudsman på IF Metall: "Vi kommer att möta upp här och bemanna upp ute på Hedenstorp med strejkvakter."

Danmarks största fackförbund, 3F, meddelade att de kan komma att ansluta sig till strejken. Även de norska och finska facken kan följa efter. Detta kan innebära ett stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden.

– IF Metall och de svenska arbetarna utkämpar just nu en otroligt viktig kamp. När de ber om vårt stöd backar vi naturligtvis upp. Med sympatikonflikten går vi nu in och sätter ytterligare press på Tesla. Vi hoppas naturligtvis att de kommer till förhandlingsbordet så snart som möjligt och skriver på ett avtal, säger Jan Villadsen, ordförande för fackförbundet 3F Transport.

Han fortsätter:

– Även om du är en av de rikaste människorna i världen kan du inte bara skapa dina egna regler. Vi har en del avtal på arbetsmarknaden i Norden och dem måste man följa om man vill göra affärer här, säger han.

Ännu ett tungt bakslag för Tesla då svensk myndighet överklagat beslut.

Tesla får inte som först lovat hämta ut sina registreringsskyltar till bilarna. Transportstyrelsen överklagade tingsrättens beslut till Göta hovrätt som beslutade att ge prövningstillstånd. "Hovrätten har även beslutat om inhibition av tingsrättens beslut vilket innebär att beslutet tills vidare inte får verkställas" går att läsa i ett pressmeddelande från Göta hovrätt.

Debatt: Vem tjänar på kollektivavtal?


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-12-06 11:37
"Vi hoppas naturligtvis att de kommer till förhandlingsbordet så snart som möjligt och skriver på ett avtal, säger Jan Villadsen, ordförande för fackförbundet 3F Transport."
"Förhandlingsbordet" låter som om det då finns något att förhandla om. Är det så eller är det inte "take it or leave it" från fackets håll. Är det inte binärt; antingen skriver du på eller så skriver du inte på? Om det är binärt, då blir sådana uttalanden helt (avsiktligt?) missvisande. Gör som vi säger, annars...
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.