Forskning som publicerats i tidskriften Jama Neurology av Dr Nicholas Ashton och medarbetare vid Göteborgs universitet visar att ett blodprov kan vara lika exakt som lumbalpunktion (ryggvätskeprov) när det gäller att upptäcka Alzheimers sjukdom. Testet mäter nivåerna av ett protein som kallas p-tau217, som fungerar som en markör för de biologiska förändringar som är förknippade med sjukdomen. Experter tror att detta blodprov kan revolutionera diagnostiken av Alzheimers sjukdom och överträffa andra tester som för närvarande är under utveckling. I en studie som omfattade 786 personer kategoriserade ALZpath p-tau217-testet framgångsrikt patienter som sannolikt, intermediärt eller osannolikt att de hade Alzheimers sjukdom.

Dr. Richard Oakley från Alzheimer's Society säger att denna studie är en bra sak. Blodprov kan vara lika bra som andra, dyrare tester när det gäller att hitta tecken på Alzheimers i hjärnan. För vissa människor kan resultaten från dessa blodprov vara tillräckliga, så att de inte behöver fler tester. Detta skulle kunna göra det snabbare att diagnostisera Alzheimers i framtiden. Men vi behöver mer forskning för att se om dessa blodprov fungerar för alla med Alzheimers sjukdom.

Prof David Curtis föreslår att alla över 50 år bör screenas för Alzheimers vartannat år, liknande hur de screenas för högt kolesterol. Tidig diagnos genom screening kan leda till bättre behandlingsresultat. Förbättrade behandlingar för Alzheimers sjukdom kan också utvecklas. Ett enkelt screeningtest i kombination med en effektiv behandling kan ha en betydande inverkan på individer och samhället.

För närvarande är det enda sättet att bekräfta närvaron av proteinansamlingar i hjärnan genom en lumbalpunktion eller en amyloid PET-skanning. Dessa alternativ är dock endast tillgängliga på ungefär 5 % av NHS minneskliniker. En lumbalpunktion innebär att en nål förs in i nedre delen av ryggen, specifikt mellan ryggkotorna.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.