Under oktober gick 655 aktiebolag i konkurs.

Detta är första månaden som samtliga storstadsregioner uppvisar stora ökningar – Stockholm med 75 procent, Västra Götaland med 63 procent och Skåne med 35 procent. Tuffast är läget inom restaurang, padel och detaljhandel, skriver kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Den största konkursen var klädkedjan Indiska med sina 154 anställda och en omsättning på 370 miljoner.

– Det är helt uppenbart att många företag har det mycket tufft just nu, säger Karl Stjerna, som är VD för kreditupplysningsföretaget Syna. Framför allt handlar det om små och medelstora företag som fått se marginalerna krympa allt mer och därmed får allt svårare att få debet och kredit att gå ihop.

Två områden inom näringslivet verkar vara särskilt utsatta och det är bygg- och restaurangbranschen som står för drygt var femte konkurs. Även många konsultföretag och företag inom exempelvis handeln har problem. Företag som bedriver näthandel är fortsatt drabbade efter flera månader av nedgång.

– En förklaring till den negativa utvecklingen är att hushållen håller allt hårdare i sina pengar. Ökade ränteutgifter, höjda el- och drivmedelspriser liksom hög inflation som urholkar hushållens köpkraft gör att man drar in på exempelvis restaurangbesök, väntar med ombyggnader eller jagar extrapriser i livsmedelsbutiken, fortsätter Karl Stjerna.

Det kan även förklaras av att företag som drabbades hårt under coronapandemin inte haft någon möjlighet att bygga upp en ekonomisk buffert, samtidigt som många av dessa företag tvingats betala tillbaka på de uppskov man beviljats för skatter och sociala avgifter under pandemin.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2022-11-07 12:39
Det är nog bara kreditupplysningsföretagen som möjligen kan vara chockade av detta. De flesta med minsta insikt i företagandet visste att det skulle komma ett bakslag nu när alla miljarder i uppskjutna skatter skulle börja betalas tillbaka. Tidpunkten sammanfaller precis med när man som allra längst kunde dra ut på betalningarna utan avbetalningsplan. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.