Aitana, den sprudlande 25-åriga modellen från Barcelona (ja hon beskrivs så), får varje vecka privata meddelanden från kändisar som vill gå ut på en date med henne. Alla förstår inte att hon inte är verklig förklara skaparen Rubén Cruz. Tillsammans med hans byrå The Clueless har de skapat två AI-modeller. Aitana Lopez och Maia. Namnen är inte slumpmässigt valda, de innehåller båda en akronym för Artificial Intelligence (AI) i sig.

Aitana kan tjäna upp till 10 000 € i månaden, men genomsnittet är runt 3 000 €.

"Vi gjorde det för att vi lättare skulle kunna försörja oss och inte vara beroende av andra människor med egon, som bara vill tjäna mycket pengar på att posera", säger Cruz till tidningen Euronews.

Aitanas inkomster varierar

Hon tjänar drygt 1 000 € per annons och har nyligen blivit ansiktet utåt för Big, ett sporttillskottsföretag. Hon poserar även med underkläder på Fanvue, en plattform snarlik OnlyFans.

På bara några månader har hon lyckats få över 166 000 följare på Instagram och hennes bilder får tusentals visningar och reaktioner.

"En dag sms:ade en välkänd latinamerikansk skådespelare henne och frågade om hon ville träffas. Den här skådespelaren har cirka 5 miljoner följare och några av vårt team tittade på hans tv-serie när de var barn", berättar Cruz.

"Han hade ingen aning om att Aitana inte existerade", tillägger han.

Varje vecka träffas teamet för att skapa Aitanas liv. De bestämmer vad hon ska göra under veckan, vilka platser hon ska besöka och vilka bilder som ska laddas upp för att mata de följare som vill veta allt om henne.


De har dock inte undgått kritik.

Många är oroade över att modellernas orealistiska perfektion kan påverka den yngre generationen att bli besatt av att uppnå sådan perfektion.

Det finns också kritik mot den starkt sexualiserade bilden av de skapade modellerna.

Modellyrket hur nu fått sig en rejäl törn. AI-modellen Aitana Lopez är en av de första inom branschen som får stor uppmärksamhet, men knappast den sista.

Det är inte heller den enda branschen som känner oro inför framstegen inom AI. Exempel på andra jobb som riskerar att försvinna är programmerare, säljare, kundservicemedarbetare, journalister och grafiska designers.

Många frågar sig var AI kommer att leda till?

Vad tror du? Kommentera gärna nedan.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.