Regeringen har lanserat ett initiativ, benämnt "Vildsvinspaketet", för att öka konsumtionen av vildsvinskött i Sverige. I detta regeringsuppdrag samarbetar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) med Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Kronoberg för att förenkla processen för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter. Denna förändring syftar till att förbättra tillgången på detta kött i matbutiker, där det ska hålla samma säkerhetsstandard som annan mat.

Jägaren får idag ge bort kött till vänner och bekanta.

Som en del av detta projekt har SVA tagit fram en utbildningsfilm om livsmedelssäkerhet, kallad "Säkert kött". Filmen riktar sig till både aktiva och blivande jägare och förklarar vikten av att testa vildsvinskött för trikiner, en parasit som kan orsaka sjukdom hos människor. I Sverige är förekomsten av trikiner mycket låg; av 93 000 tester under 2023 var endast tre positiva. Även om risken att drabbas av trikiner är minimal anser myndigheterna att det är viktigt för konsumenternas trygghet att varje djur testas.

Den nya lagstiftningen som planeras kommer att tillåta jägare att sälja sitt kött direkt till konsumenter, en praktik som tidigare inte var tillåten. Denna förändring förväntas inte bara öka konsumtionen av vildsvinskött utan också bidra till Sveriges livsmedelsstrategi, som siktar på att öka den inhemska livsmedelsproduktionen på ett hållbart och konkurrenskraftigt sätt.

Filmen "Säkert kött" finns tillgänglig på SVA:s webbplats.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.