Hushållens konfidensindikator föll markant med 4,9 enheter till 96,7, efter en lång period av ökning, meddelar KI. Minskningen beror på mindre optimistiska förväntningar om den egna ekonomin och Sveriges ekonomi på ett års sikt. Trots nedgången är hushållens framåtblickande syn fortsatt mer optimistisk än deras nulägesbedömning.

Samtidigt förbättrades stämningsläget i näringslivet.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin steg marginellt till 96,5 men förblir låg, med många företag som rapporterar minskad produktionsvolym de senaste tre månaderna. Förväntningarna om produktionsökning framöver är mindre optimistiska än normalt.

För bygg- och anläggningsverksamhet ökade konfidensindikatorn med 1,6 enheter till 100,2, vilket är i linje med det historiska genomsnittet. Inom anläggningsverksamhet var indikatorn starkare på 109,3, medan husbyggarnas indikator ligger betydligt lägre på 95,9.

Detaljhandeln visade en positiv utveckling med en ökning av konfidensindikatorn med 4,4 enheter till 111,0. Detta drivs av små varulager och en optimistisk syn på både den senaste och kommande försäljningsvolymen. Företagen i sektorn förväntar sig höjda försäljningspriser under de närmsta månaderna.

Inom tjänstesektorn steg konfidensindikatorn med 1,6 enheter till 98,9. Tjänsteföretagen uttrycker fortsatt missnöje med nuvarande uppdragsvolym, men deras förväntningar på framtida efterfrågan är de högsta sedan april 2022.

Trots förbättringar i flera sektorer visar Barometerindikatorn sammantaget på ett svagare stämningsläge än normalt, vilket understryker de ekonomiska utmaningarna för Sverige.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.