Julhandeln blir avgörande

Julhandeln är av yttersta vikt för många handlare. Försäljningen under denna period kan i vissa fall utgöra upp till hälften av den totala årsförsäljningen. Nu går branschen alltså in i julhandeln med en stor osäkerhet. Det visar Svensk handels Handelsbarometer för november 2023.

"E-handeln har precis lämnat Black Week bakom sig, och veckan i kombination med den stundande julhandeln är extremt viktig för delbranschen. Vi ser fortsatt hur företag med exponering mot utlandet går förhållandevis bra. Problemet ligger i att många mindre, inhemska e-handlare, upplever såväl vikande försäljning som avtagande lönsamhet", säger Sofia Larsen vd på Svensk Handel.

Det finns dock en ljuspunkt i den dystra bilden. Dagligvaruhandelns framtidsförväntningar ökade något i november.

Förväntningarna på lönsamheten minskar däremot för samtliga delsegment. Detta är en oroande trend, då lönsamhet är viktigt för att kunna investera i framtiden.

För att förbättra situationen behöver handlarna hitta sätt att möta dessa utmaningar. Detta kan bland annat göras genom att utveckla nya försäljningskanaler, sänka kostnaderna och anpassa sortimentet efter kundernas behov.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.