Snart firas midsommar och samtidigt infaller tiden då en genomsnittlig löntagare börjar arbeta för staten istället för sig själv. Enligt den senaste rapporten från Skattebetalarna faller Skattebetalardagen i år på den 21 juni, vilket betyder att från och med den dagen går all inkomst för medelinkomsttagaren till att täcka skatter och avgifter för resten av året, varav en del går till rent slöseri.

Christian Ekström, vd för Skattebetalarna, förklarar att Skattebetalardagen är ett tydligt sätt att illustrera den totala skattebördan för den vanliga löntagaren: "Medelinkomsttagarens skatter uppgår i år till 53,1 procent av den totala lönen, inklusive arbetsgivaravgifter. Det innebär att man arbetar 172 dagar för sin egen plånbok och hela 194 dagar för att täcka sin skatteskuld."

Till detta tillkommer moms (skatt) på konsumtion vilket gör att den verkliga skattebördan är långt mycket högre än så.

Det faktiska datumet för Skattebetalardagen varierar dock beroende på individens inkomstnivå och var i landet man bor. För höginkomsttagare infaller dagen redan den 25 maj, medan låginkomsttagare får behålla mer av sin inkomst fram till den 27 juni.

Ekström påpekar även att kommun- och regionskatt påverkar när Skattebetalardagen inträffar för varje enskild individ: "För en medelinkomsttagare i Österåker faller Skattebetalardagen den 26 juni, medan en person med samma inkomst i Degerfors når dagen tio dagar tidigare, den 16 juni."

Skattebetalarnas rapport ger en tydlig bild av den ekonomiska verkligheten för svenska löntagare och småföretagare.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.