Årets första skatteåterbäring betalas ut den 9-12 april. För att kunna få sin skatteåterbäring så tidigt krävs att deklarationen godkänns digitalt, det vill säga med sms, telefon, i app eller e-tjänst, senast den 3 april utan några ändringar eller tillägg.

4,8 miljoner personer kan godkänna sin deklaration om de inte har några ändringar eller tillägg. De har skatteåterbäring om sammanlagt 47 miljarder kronor i år om de godkänner de förtryckta uppgifterna. Det är sex miljarder kronor mer än förra året.

Nytt för i år är att den som får kvarskatt nu kan få sin deklaration klar snabbare, genom att godkänna digitalt utan ändringar och tillägg senast den 3 april. Då kommer slutskattebeskedet i april och sista betalningsdag blir den 12 juli. Denna förändring görs för att den som har skatt att få tillbaka och den som har skatt att betala ska behandlas mer lika.

Drygt 1,4 miljoner personer som skulle kunna godkänna utan ändringar eller tillägg väntar kvarskatt om sammanlagt 12 miljarder kronor. Det är 2,5 miljarder kronor mindre än förra året.

– Kom ihåg att kontrollera att dina uppgifter stämmer och fundera på om det behöver göras några ändringar eller tillägg. Det finns en beräkningstjänst på skatteverket.se för att ta reda på om resor till och från jobbet ger rätt till reseavdrag. Avståndet mellan bostad och arbetsplats behöver vara mer än fem kilometer och samtidigt ska tidsvinsten vara mer än två timmar per dag jämfört med att resa kollektivt, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Viktigt är också att meddela Skatteverket vilket bankkonto pengarna ska gå till om det inte redan finns registrerat. Annars sker ingen automatisk utbetalning. Nästan 700 000 saknade ett anmält bankkonto vid tillfället när deklarationerna började skickas ut. Om det finns ett anmält konto framgår det av informationsbrevet till deklarationen.

Den som ska göra ändringar i sin deklaration, som till exempel redovisa försäljning av bostad eller värdepapper får bra hjälp av att använda hjälptjänster på skatteverket.se.

– Där får du hjälp med beräkningar och den nya skatten kan också räknas ut direkt, säger Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket.

När du deklarerar digitalt får du en kvittens på att du har deklarerat. För den som ska posta sin pappersdeklaration är det viktigt att göra det i god tid, senast 24 april, så att deklarationen är hos Skatteverket senast den 2 maj. 

Den som deklarerar och gör ändringar eller tillägg eller deklarerar på papper får i de flesta fall sin eventuella skatteåterbäring i juni. Den som ska betala kvarskatt ser sista betalningsdatum på slutskattebeskedet, oftast är det den 12 juli eller den 12 september.

Tips inför deklarationen

  • Skaffa e-legitimation om du inte redan har.
  • Kolla dina uppgifter innan du godkänner.
  • Anmäl bankkonto om du har pengar att få tillbaka.
  • Deklarera digitalt senast den 3 april om du bara ska godkänna och vill få återbäring tidigt.
  • Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Deklarerar du digitalt får du alltid en kvittens att du har deklarerat.

Fakta

I år är det 8 372 797 personer som får en deklaration. Cirka 5,8 miljoner har fått deklarationen till digital brevlåda och 2,6 miljoner får på papper. Även den som väntar på sin pappersdeklaration kan se den genom att logga in på Mina Sidor på skatteverket.se.

Mer om deklarationen 2024


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.