En ny rapport från Sirona, beställd av Vårdföretagarna, belyser tydliga skillnader mellan privata och offentliga vårdgivares kostnadseffektivitet i Region Stockholm. Studien fokuserar på fyra typer av operationer: höft- och knäprotesoperationer, grå starr-operationer och framfallsoperationer.

Resultaten visar att privata vårdgivare kan utföra fler operationer för samma resurser. Exempelvis kan privata aktörer genomföra 65 % fler knäproteser, 80 % fler höftproteser, över 150 % fler grå starroperationer och över 200 % fler framfallsoperationer jämfört med offentliga vårdgivare.

Rapporten pekar på Sveriges långa vårdköer, vilka utgör ett av de största problemen inom landets hälso- och sjukvård. Trots att Sverige spenderade omkring 11 % av BNP på sjukvården under 2021, fortsätter regionernas kostnader att öka, utan att detta verkar lösa köproblemen. Tidigare analyser har redan visat att privata vårdgivare erbjuder samma kvalitet som offentliga men till en lägre kostnad, vilket även bekräftas i denna studie.

Analysen visar vidare att offentliga vårdgivares kostnader är högre i samtliga operationer som granskats. För höftproteser är kostnaden 44 % högre, för knäproteser 40 %, och för framfallsoperationer upp till 72 % högre i offentlig regi jämfört med ersättningen till privata vårdgivare. Detta väcker frågor om varför regionen inte satsar mer på att köpa in vård från privata aktörer.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering och näringspolitiska chef Ida Ingerö riktar kritik mot Region Stockholm, där politiken under det rödgröna styret tagit beslut om att föra tillbaka mer vård i egen regi, med hänvisning till ekonomisk press. De menar att privata vårdgivare skulle kunna bidra till en bättre ekonomisk hushållning och kortare vårdköer. Dedering uppmanar sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi att förklara varför regionen inte nyttjar privata vårdgivare mer för att maximera antalet utförda operationer per skattekrona. Se hela rapporten här.

Så länge människor tvingas betala är det också rimligt att de ansvariga väljer de alternativ som är bäst för kunderna, även om det strider mot de styrandes ideologiska föreställningar.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.