"De amerikanska arbetarna kan överträffa och konkurrera med vem som helst så länge tävlingen är rättvis, men det har det inte varit under alltför lång tid," sade Joe Biden under ett tal i Vita husets Rosenträdgård inför fackföreningar och företag under tisdagen.

Reuters rapporterar att Biden kommer att behålla de tullar som införts av företrädaren Donald Trump samtidigt som han höjer andra, inklusive en fyrdubbling av tullarna på elbilar till över 100 % och en fördubbling av tullarna på halvledare till 50 procent.

18 miljarder dollar påverkas när handelsgapet ska utjämnas

Enligt Vita Huset påverkar de nya åtgärderna 18 miljarder dollar i importerade kinesiska varor som stål och aluminium, halvledare, elfordon och solceller. Elbilssiffran är häpnadsväckande, men kan ha mer politisk än praktisk inverkan i USA, som importerar väldigt få kinesiska elfordon.

USA importerade 427 miljarder dollar i varor från Kina 2023 och exporterade 148 miljarder dollar till världens näst största ekonomi, en handelsgap som har bestått i årtionden och blivit ett allt känsligare ämne i Washington. USA:s handelsrepresentant Katherine Tai sade att de reviderade tullarna var motiverade eftersom Kina stal amerikansk immateriell egendom.

“Kina äter vår lunch just nu”

Trump har föreslagit tullar på 60 procent eller högre på alla kinesiska varor, och sade på tisdagen att Bidenadministrationens nya tullar borde tillämpas på andra typer av fordon och produkter "för Kina äter vår lunch just nu".

Bidens svar var: "Han har matat dem under lång tid".

Biden är inte övertygande trots ekonomisk tillväxt över snittet

Biden har haft svårt att övertyga väljare om effektiviteten i sin ekonomiska politik, trots en bakgrund med låg arbetslöshet och en ekonomisk tillväxt över genomsnittet. En undersökning från Reuters/Ipsos förra månaden visade att Trump hade en fördel på 7 procentenheter över Biden när det gäller ekonomin.

Trumps bredare införande av tullar under hans presidentskap 2017-2021 inledde en tullkrig med Kina. Biden kommer i år att höja tullarna från 25 % till 100 % på elfordon, vilket innebär totala tullar på 102,5 %. Vissa viktiga mineraler kommer att få sina tullar höjda från ingenting till 25 procent.

Viktiga medicinska produkter får extremhöjda tullavgifter

Andra tullar som stiger från noll är exempelvis de på sprutor och nålar som landar på 50 procent, och tullarna på viss personlig skyddsutrustning som används på medicinska enheter kommer att stiga till 25 procent.

Fler tullar kommer att införas år 2025 och 2026 på halvledare, litiumjonbatterier som inte används i elfordon, permanentmagneter samt kirurgiska gummihandskar.

Krav på att bojkotta kinesiska fordon

Ett antal lagstiftare har krävt massiva höjningar av tullarna på kinesiska fordon eller ett totalförbud med anledning av dataskyddsproblem. Det importeras relativt få kinesiska lätta fordon nu. Politiskt viktiga fackföreningen United Auto Workers har stött Biden, och sade att tullåtgärderna skulle säkerställa att "övergången till elfordon är en rättvis övergång".

Biden har sagt att han vill vinna konkurrensen med Kina men inte starta en handelskrig. Han har de senaste månaderna arbetat för att lindra spänningar genom samtal med Kinas president Xi Jinping. Den kinesiske president förväntas bli ursinnig av höjningarna. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.