Som kommunikatörer och ansvariga utgivare för radio och tidningar har vi en betydande roll i formandet av allmänhetens uppfattning om samhället. Men ibland verkar det som att vi fastnat i en loop av negativitet, där det dåliga får ta allt för mycket plats på bekostnad av det positiva. Vi ältar problem, kriminalitet och konflikter, vilket kan ge intrycket av att samhället står på randen till att gå under. Det är hög tid att vi omvärderar vår rapporteringsfokus och ger lika mycket utrymme åt de goda insatserna och framgångarna som görs varje dag av vanliga människor runtom i landet.

Det är sant att samhället står inför utmaningar och problem. Kriminalitet och otrygghet är verkliga bekymmer som måste tas på allvar. Det är vår plikt som journalister att rapportera om sådana frågor och belysa dem på ett sätt som skapar medvetenhet och möjliggör åtgärder för förbättring. Men det är också vår skyldighet att inte förvränga bilden av samhället genom att enbart fokusera på det negativa.

Vi lever i en tid av enorma framsteg och möjligheter. Många människor runt om i landet arbetar dagligen för att göra skillnad på olika områden, från miljöskydd och välgörenhet till innovation och utbildning. Deras insatser förtjänar att lyftas fram och uppmärksammas lika mycket som de problem som vi rapporterar om.

Genom att ge utrymme åt positiva exempel och framgångshistorier kan vi inspirera andra att engagera sig och bidra till att skapa ett mer värdigt samhälle att leva i. Det handlar inte om att förneka eller ignorera de svårigheter som finns, utan snarare om att balansera vår rapportering så att den speglar både de utmaningar vi står inför och de lösningar som människor arbetar med för att övervinna dem.

Det är också viktigt att komma ihåg att konsumtionen av nyheter har en direkt påverkan på människors uppfattning om världen och deras välbefinnande. Överdriven negativitet kan leda till känslor av hopplöshet och maktlöshet, medan en mer balanserad och positiv nyhetsrapportering kan ge en känsla av hopp och optimism.

Som kommunikatörer och ansvariga utgivare har vi makten att påverka vilka historier som berättas och hur de presenteras. Genom att aktivt välja att inkludera positiva inslag i vår rapportering kan vi bidra till att skapa en mer balanserad och nyanserad bild av samhället. Vi har ett ansvar gentemot våra läsare och lyssnare att inte bara informera dem om problemen, utan också att inspirera och motivera dem att vara en del av lösningen.

Sammanfattningsvis är det dags för oss att ompröva vår nyhetsrapportering och sträva efter en mer balanserad och inkluderande approach. Genom att lyfta fram det positiva och ge utrymme åt de goda insatserna som görs varje dag kan vi bidra till att skapa ett mer värdigt och hoppfullt samhälle för oss alla att leva i.

Luis Palma Aguirre

Redaktionschef & Ansvarig utgivare

Av egen kraft webbradio


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.