Förslaget gäller uppskattningsvis 600 bryggerier, destillerier och andra dryckesproducenter i landet. Socialminister Jakob Forssmed (KD) förklarar att köp direkt från tillverkarna kommer att vara möjligt, men endast upp till 0,7 liter sprit och tre liter av andra drycker som vin och starköl per individ och tillfälle. Dessa köp måste även ske i samband med en guidad tur eller föreläsning och inom tidsramen 10-20.

Förslaget siktar på att inte rubba Systembolagets nuvarande monopol, vilket enligt Forssmed är kritiskt för att bibehålla efterlevnaden av EU alkohollagar. Förslaget förväntas passera EU-rätten och är tänkt att implementeras i första halvåret 2025.

Dock råder det delade meningar inom Tidöpartierna kring hur dessa begränsningar ska hanteras. Ett initialt utkast skickades tillbaka för översyn och ett nytt förslag väntas presenteras i mitten av maj efter ytterligare utredningar och diskussioner, där betoning ligger på gårdsförsäljningens roll som del av besöksnäring snarare än traditionell detaljhandel.

Gårdsförsäljning - detta ska gälla

Möjligheten att få sälja alkohol på gården gäller företag som högst producerar:

  • 75 000 liter spritdrycker
  • 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol (till exempel öl och cider)
  • 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol (till exempel vin)
  • Det krävs ingen egen produktion av råvaror för att få sälja öl, cider och sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor.

Varje konsument får köpa:

  • 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.
  • Försäljningen ska ske genom ett betalt besök hos tillverkaren.

Gårdsförsäljning planeras träda i kraft första halvåret 2025.

Källa: Regeringen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.