Företag har investerat kraftigt i AI vilket gör att ekonomer vill förstå dess påverkan på arbetsmarknaden. Många farhågor har väckts bland allmänheten om arbetsmarknadens framtid då AI kan sköta allt fler arbetsuppgifter, meddelar Reuters.

Samtidigt kämpar arbetsgivare med att hitta kvalificerad arbetskraft, trots att rådande nedgång i ekonomin normalt lindrar efterfrågan på arbetskraft.

I ett urval av 16 europeiska länder ökade sysselsättningsandelen inom sektorer som är exponerade för AI. Jobb som inte kräver hög kompetens påverkades i stort sett inte medan efterfrågan på arbetskraft med högre kompetens ökade, enligt ECB.

Rapporten konstaterade också "neutrala till något negativa effekter" på lönerna. Dessa effekter kan öka ännu mer framöver.

AI-tekniker kommer att fortsätta att utvecklas och implementeras i företag och den största delen av deras inverkan på sysselsättning och löner återstår att se.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-12-01 09:41
Teknikutveckling är en kraft som ökar produktiviteten, skapar billigare priser och sparar vår tid. Den har deflationistisk verkan på ekonomin. Dock lever vi i ett kreditbaserat ekonomiskt system som har ett inflationsmål på 2%. I själva verket ökar pengamängden med ca tre gånger mer och äter därmed upp vinsterna som skulle flödat ut till konsumenterna. Vinsterna konsolideras upp i näringskedjan och högst upp sitter Riksbanken och regeringen. Lyssna på Jeff Booth. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.