En vän till mig sa nyligen, Sverige snart: ingen bensin, inga kläder och inga värmekraftverk. Man kan undra om det är politikernas mål. Redan den 1 augusti höjs skatten på fossila bränslen i värmekraftverk vilket fått till följd att flera av landets kraftvärmeverk kan tvingas att omedelbart läggas ner. Det ska även bli dyrare att köpa teknikprodukter då kemikalieskatten höjs. I samband med detta delas dock lite allmosor ut i form av det s.k. växa-stödet och sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Detta gäller:

Kemikalieskatten höjs

Den föreslagna höjningen innebär en skatt på 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara. För varor som innehåller mindre hälsofarliga kemikalier finns som tidigare möjlighet att göra avdrag med 50 eller 90 procent av skatten. Läs mer här.

Sänkt arbetsgivaravgift för de mellan 15 och 18

Arbetsgivare som anställer unga personer mellan 15 och 18 år ska få sänkt arbetsgivaravgift from den 1 augusti. Sänkningen sker genom att omkring två tredjedelar av de totala arbetsgivaravgifterna tas bort så att arbetsgivaren endast betalar ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. Läs mer här.

Växa-stödet förlängs till 24 månader

Växa-stödet (den längsta tid som ett enmansföretag som anställer en första person har rätt till nedsättning av arbetsgivaravgifterna, den allmänna löneavgiften och den särskilda löneskatten så att bara ålderspensionsavgift ska betalas) förlängs till 24 kalendermånader. Ändringarna tillämpas på anställningar som påbörjas efter den 28 februari 2018. Läs mer här.

Se även: 9 skattelagar som trädde i kraft den 1 juli

Höjd skatt på fossila bränslen i kraftvärmeverk

Förslaget handlar om att slopa skattenedsättningen av energiskatt och höja koldioxidskatten för fossila bränslen som används för att producera värme i kraftvärmeverk. Vissa företag kan komma att påverkas av detta då vissa kraftvärmeverk hotat med att lägga ner sin verksamhet till följd av beslutet och därmed kan det bli elbrist i vissa regioner i landet. En debatt som briserat är den kring Pågens. Mer från Regeringen här och Riksdagen här.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.