Skatteverkets e-tjänst ”Ansök om elstöd till företag” är nu stängd. Totalt har 103 853 företag fått elstöd. Per den 25 september hade 16,5 miljarder kronor betalats ut. Hur stor slutsumman för elstödet blir är inte klart, samtliga ansökningar ska vara hanterade senast 31 december 2023.

- Det kom in ansökningar ända fram till att tjänsten stängdes. Ungefär 70 procent av företagen har fått sitt stöd beviljat i nära anslutning till att de ansökt. De ansökningar som hanteras manuellt ska vi hantera skyndsamt, säger Marie Elmnäs, projektledare för elstödet på Skatteverket, och tillägger Skatteverket kommer att kontakta de företag som ännu inte har fått sina stödpengar, det tar lite längre tid för de ansökningar som hanteras manuellt.

Enligt Skatteverkets statistik har 109 aktörer beviljats maxbeloppet om 20 miljoner kronor, av dessa är 25 stycken kommuner och regioner. Det genomsnittliga elstödet per företag uppgår till 158 166 kronor. Tillverkning samt vård och omsorg är de branscher där flest har fått maxbeloppet.

De branscher som fått mest pengar utbetalt i elstöd är fastighetsverksamhet och detaljhandel. Företag i fastighetsverksamhetsbranschen har i genomsnitt fått 104 105 kronor i stöd medan företag inom tillverkning av stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter i genomsnitt har fått 6 430 722 kronor.

–    Företag med säte i Stockholm, Göteborg och Malmö har beviljats mest stöd, totalt omfattas företag med säte i 253 olika kommuner. Vi kan även se att det är många föreningar och stiftelser runt om i landet som har fått elstöd, säger Marie Elmnäs.

Totalt har 1999 företag hittills fått avslag på sina ansökningar. De vanligaste orsakerna till avslag är att företaget har haft fastprisavtal, inte är elslutkund eller att det inte är ett företag.

Nyhet: Stödet förlängs till 2024


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.