Länge har idén för god marknadsföring varit att marknadsavdelningen alltid vet bättre än konsumenten. En tanke som flera svenska startups exkluderar i sin företagsfilosofi. Med ledordet incitamentsdriven marknadsföring har Rabble lyckats bli Sveriges största plattform för digitala rabatter. Nyckeln till framgången är att göra motsatsen till den tidigare reklamtraditionen, nämligen att låta konsumenten styra och bli involverad.

Startups är alltid hungriga och nyfikna på att utvecklas. Men för att växa behöver företaget ett bra underlag. Uppstartsfasen är viktig och kräver en mängd studier om internetanvändning och attityder till marknadsföring i olika kanaler, underskatta aldrig dina undersökningar.

Att vara påläst kring hur konsumenten vill bli behandlad är alltid bra, ännu bättre är det om man verkligen kan praktisera det. I mindre företag är det en mindre process att gå från tanke till handling. Det är betydligt svårare på stora företag. Med hjälp av bra underlag kan ditt företag navigera sig fram till optimerad marknadsföring och funkar inte något så prova att testa en ny spännande metod imorgon. Det är viktigt att hålla organisationsstrukturen platt med högt i tak. Många marknadsavdelningar vill idag använda nya och innovativa sätt att lansera produkter på men upplever att processen till att få igenom sina idéer är komplicerad på grund av koplicerad företagsstruktur. Något mindre byråer eller kommunikationsföretag har som fördel.

Lyhördhet och incitament

I dag sker 32% av näthandeln i mobilen till skillnad från 26% förra året. Det är viktigt att studera vilka fler tillgångar digitala marknadsföringskanaler kan skapa. Idag går det att se att rabattkoder i mobilen inspirerar till att kolla upp sitt planerade köp. ­ Konsumenten väljer att jämföra olika varumärken och priser i butiken via sin mobiltelefon. Man kan säga att den mobila kupongen har blivit ett lexikon över produkten och märket. Ett lexikon som konsumenten ständigt har med sig i fickan.

I övrigt är det bra att hålla koll på andra delar av medielandskapet. Den egenvalda konsumtionen är väldigt stor nu. Format som Instagram, Netflix och YouTube bygger på att användaren själv ska bestämma och utforma sin konsumtion av medier. Nu använder 21% av 15-25 åringar streamingtjänster varje dag. Den framtida generationen växer upp med känslan av att kunna välja.

Underhållningskonsumtionen i digitala medier speglar självfallet av sig i attityden till reklam. Ett exempel är Adblock-trenden som flera av det stora branschtidningar diskuterar. Av trenden går det att dra slutsatsen att mediekonsumenten inte gillar att annonser trillar ner på skärmen. Idag vill publiken bli betraktad som en medveten och myndig person. Inget ska kännas påträngande för det skrämmer iväg publiken. Allt handlar idag om att skapa innehåll som aktiverar och välkomnar publiken.

I dagens medielandskap är det nödvändigt av företagen att lyssna och därifrån arbeta fram engagemang hos publiken. Modern marknadsföring ska aldrig agera som en tjatig förälder, för då vänder konsumenten på klacken.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.