Efter en dom i Kammarrätten skärper flera kommuner reglerna för uteserveringar – nu krävs även en inomhusdel för att få servera alkohol. Det drabbar entreprenörer hårt, däribland Rodrigo Lopez som planerar en stor streetfoodpark i Malmö.

– Det känns helt orimligt. Vi vill skapa jobb och liv i staden, men reglerna gör det nästan omöjligt, säger Lopez till TN.

Domen påverkar endast nya serveringstillstånd, vilket skapar snedvriden konkurrens. Samtidigt menar Visita att kommunerna feltolkar lagen – det finns inget uttryckligt krav på en inomhuslokal i alkohollagen.

Stockholm, Malmö, Göteborg och Karlstad tillämpar domen strikt, medan Nacka valt en mer tillåtande linje. Kritiker menar att oklara och varierande tolkningar av lagar hotar både rättssäkerhet och företagande.

En tidigare granskning av Ekot visar att kraven för att få alkoholtillstånd varierar kraftigt mellan kommuner, vilket skapar en godtycklig tillämpning av lagen. Medan vissa kommuner kräver en full trerättersmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt, räcker det i andra med ett mer begränsat eller varierat utbud – och i Örebro endast tre huvudrätter.

Detta tvingar vissa restauranger att anpassa sina menyer mot sin vilja, vilket Joakim Wiklander, ägare till hamburgerkedjan Brödernas, vittnar om: "Vi har fått lägga till en toast skagen som vi egentligen inte vill ha."

Relaterad läsning: Byråkrati kring gårdsförsäljning försvårar: "Orimliga krav"


Stöd vårt arbete

Bli medlem och hjälp oss försvara företagarnas villkor

Vi är en fri röst för företagare – utan presstöd eller särintressen. Med ditt stöd kan vi fortsätta granska myndigheter, dela kunskap och driva debatt i frågor som påverkar dig som företagare.
Tillsammans gör vi skillnad för landets värdeskapare.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.