IQ är ett mått på kognitiv förmåga, inte livsvisdom, empati eller social intelligens.
Intelligenskvot är däremot kopplat till en rad saker som påverkar utgången i livet.
Här är några:
- Högre inkomst: Personer med högre IQ tenderar att tjäna mer under sin livstid. En metaanalys i Journal of Applied Psychology (2004) visade att IQ är en av de starkaste prediktorerna för yrkesmässig prestation och inkomst.
- Bättre arbetsutsikter: Personer med hög IQ tenderar att få mer kvalificerade jobb.
- Bättre utbildningsresultat: Högt IQ är starkt kopplat med högre betyg.
- Mindre risk för livsstilssjukdomar: Människor med högre intelligens tenderar att undvika ohälsosamma vanor och har bättre förmåga att förstå doktorns råd vid en behandling.
- Längre livslängd: En stor skotsk studie visade att högre IQ var kopplat till en lägre risk för död, oavsett orsak.
- Bättre beslutsfattande och högre impulskontroll: Studier visar att högre IQ är kopplat till att ta bättre beslut, högre självkontroll och stärkt förmåga att hantera risker. Att fördröja belöning är en faktor som avgör ekonomisk och personlig framgång.
5 fördelar med hög intelligens
1. Snabb informationsbearbetning
Personen kan snabbt förstå och analysera ny information, identifiera mönster och dra slutsatser. Det gäller dock att ha tillgång till rätt information.
2. Hög problemlösningsförmåga
Personer med hög IQ tenderar att vara duktiga på analytiskt tänkande. Entreprenörer såsom Elon Musk och Steve Jobs är exempel på personer med hög intelligens. Entreprenörskap är ofta synonymt med förmågan att lösa problem.
3. Exceptionellt minne
Många med hög IQ har särskilt bra arbetsminne och långtidsminne vilket hjälper till under akademiska och tekniska uppgifter.
4. Stark verbal och numerisk förmåga
De tenderar att ha ett rikt ordförråd, stark läsförståelse, men är även bra vid huvudräkning och under logiska resonemang.
5. Självständigt tänkande
Människor med hög IQ tänker ofta mer kritiskt och är mindre benägna att följa grupptryck.
Mattias Desmet, professor i klinisk psykologi och författare till boken Totalitarismens psykologi, lyfter samtidigt att intelligens och högre utbildning inte är en avgörande faktor för om en individ är mottaglig för hjärntvätt och masspsykos.
Källa: Cognition Today och Verywell Mind.
6 nackdelar och riskfaktorer med högre intelligens
1. Högre benägenhet för ångest och depression
Studier visar att intelligenta individer oftare lider av störningar såsom ångest och depression, vilket kan bero på en kombination av att överanalysera, existentiellt grubblande och social isolering.
2. Svårt att relatera till andra
Individer med högre intelligens kan känna sig alienerade och missförstådda, särskilt i grupper där de inte delar intellektuell nivå och intressen.
3. Brist på social kompetens
Hög IQ garanterar inte hög EQ. Vissa intelligenta individer prioriterar logik över känslor, vilket kan leda till relationsproblem. Enligt en studie publicerad i British Journal of Psychology 2016 upplever intelligenta personer ofta mindre tillfredsställelse från social interaktion jämfört med andra.
4. Perfektionism
Intelligenta personer har ofta höga krav på sig själva, vilket kan leda till prokrastinering, självkritik och prestationsångest.
5. Risk för känslor av meningslöshet
Hög intellektuell förmåga kan leda till djupa existentiella frågor som saknar klara svar – vilket ökar risken för nihilism eller känslor av livströtthet.
6. Frustration och uttråkenhet
Intelligenta individer kan under vissa omständigheter känna sig uttråkade och underutmanade, särskilt om systemet inte är anpassat för deras sätt att tänka. Att se och följa andras dumhet kan också vara påfrestande och skapa en känsla av maktlöshet.
Det finns också forskning som visar att smarta personer och entreprenörer med hög intelligens oftare använder droger, dricker mer alkohol och sysslar med nattsudderi. Alltså en motsägelse till att personer med högt IQ tenderar att leva sundare liv.
Spännande fakta om intelligens
- Intelligensen är inte jämnt fördelad på vår planet. Skillnaderna är stora vilket framgår på denna karta.
- Intelligens är svårt att påverka då det är starkt kopplat till genetiska faktorer. Cirka 50–80 % av variationen i intelligens mellan individer kan förklaras genetiskt. Samtidigt visar forskning att näringsbrist under fosterlivet och barndomen påverkar hjärnans utveckling. Utbildning påverkar till viss del och en stor metaanalys pekar på att varje extra år i skolan ökar IQ med 1-5 poäng. Fysisk aktivitet hos barn kan vara positivt för hjärnans utveckling, samtidigt som miljögifter som exempelvis fluor, bly och kvicksilver kan påverka negativt.
- IQ är relativt stabilt över tid och förändras inte drastiskt i vuxen ålder, även om små variationer kan ske beroende på miljö, hälsa och livsstil.
- Könsskillnader: Det finns ingen uppmätt IQ-skillnad mellan (de båda) könen. Däremot visar forskning att män tenderar att ha bättre spatial förmåga såsom att följa roterande objekt och uppfatta saker i rörelse. Kvinnor tenderar att vara bättre på språkförståelse och ordflöden, men även bearbetningshastighet. Källa: Hyde, 2005 – Gender Similarities Hypothesis; Halpern, 2012.
- Intelligensen i västvärlden har slutat att öka och minskar nu istället, enligt den så kallade Flynneffekten.
- Det finns olika typer av intelligens enligt psykologen Howard Gardner. Minst åtta menar han på varav logisk-matematisk, språklig, musikalisk, kroppslig-kinestetisk, spatial, interpersonell, intrapersonell och naturalistisk.
- Kreativitet och IQ hänger ihop men bara till en viss nivå. Forskning visar att IQ och kreativitet korrelerar upp till ett IQ på ca 120, därefter är sambandet svagare.
- IQ-tester används vid rekrytering i en rad länder och förekommer ofta i USA, Storbritannien, Tyskland och ibland även i Sverige. De används främst för att bedöma en kandidats förmåga att prestera och är ofta mer träffsäkra än intervjuer. När man mönstrar i Sverige görs också begåvningstest.
IQ-skalan
Wechslers klassificering av IQ är en av de mest vedertagna. Genomsnittet ligger på 100 och de flesta människor ligger mellan 85 och 115.IQ-intervall | Klassificering |
---|---|
130 och över | Mycket över genomsnittet |
120–129 | Över genomsnittet |
110–119 | Högt genomsnitt |
90–109 | Genomsnitt |
80–89 | Lågt genomsnitt |
70–79 | Gränsfall (borderline) |
69 och under | Mycket låg intelligens |
Källa: Wikipedia