Intervju med Torsten Wunderlich, Agile Coach på STYLIGHT
I en tid av konstant förändring och digitala innovationer kvarstår det faktum att kunden är källan till framgång. Men något har förändrats drastiskt i den digitala utvecklingens kölvatten - kundens behov och krav har förfinats. Företag, speciellt de som verkar online måste bevaka sin målgrupp extra noggrant för att kunna erbjuda exakt det kunden vill ha.

Att ständigt vara uppdaterad på det senaste och samtidigt generera inkomst är ingen lätt uppgift och rollen som agile coach (den globala versionen av scrum master) blir alltmer relevant. Men vad är egentligen? Och kan det vara något som ditt företag behöver? Torsten Wunderlich, agile coach på STYLIGHT, en internationell nät-handelsplattform för mode ger oss en inblick i sitt dagliga arbete.

Vad är en agile coach?

En agile coach ansvarar för att arbetsflödet och arbetsuppgifterna sköts smidigt. I en värld som förändras snabbt är målet som agile coach att hålla igång företagets projekt och dagliga uppgifter i samma takt som kundens behov förändras och samtidigt hålla företagskulturen levande.

Vad är skillnaden mellan Scrum masters och agile coaches?

Scrum masters jobbar bara med ett team åt gången medan agile coaches jobbar bredare och mer generellt i företaget. En agile coach kan jobba inom varje enskild avdelning eftersom vår uppgift är att hjälpa teamets medlemmar att utveckla sig själva. Agile coaches jobbar med förändringsutveckling och gör det möjligt för de anställda att utvärdera hur de kan arbeta bättre. Det är inte vår uppgift att definiera hur problem ska lösas utan hjälpa till att uppmärksamma de problem som finns så att teamet tillsammans kan hitta den bästa lösningen. Man kan säga att en agile coach är en form av rådgivare.

Är agile coaching mer passande för start-ups eller för stora företag?

Både och eftersom det inte beror på företagets storlek utan på de problem som kan finnas. Att implementera agile är helt rätt strategi om företaget utvecklar produkter och tjänster som är direkt influerade av kundens förändring.

Kan du beskriva det hur den bästa agilen fungerar i praktiken?

Den övergripande tanken är att göra projekt, uppgifter och arbetsflöden transparenta. Ett verktyg är att visualisera uppgifter på tavlor där de anställda kan ta den av varandras projekt. Medarbetare kan synkronisera sitt eget arbete och hjälpa andra team om de har kunskap eller erfarenheter inom området. Denna transparens förstärks också genom dagliga möten där medarbetare öppet presenterar sina pågående projekt och genom möten där tidigare projekt utvärderas. Transparens möjliggör snabba förändringar samt uppmuntrar team work.

När är agile coaching framgångsrikt?

Inom det agila samhället pågår en livlig diskussion kring hur vi ska precisera vår framgång. Vad som är tydligt är att vi endast kan mätas beroende på resultatet av teamet vi coachar, precis som en fotbollstränare. Om teamet är framgångsrikt betyder det att coachen också är det.

De 4 bästa tipsen till företag som vill implementera agile

1. Gör uppgifter och arbetsflöden transparenta.
2. Utbilda medarbetarna i dagliga ritualer inom agile.
3. Se det som ett experiment som kan lyckas eller misslyckas.
4. Börja.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.