Enligt Bill Gates själv har han verkligen inte alltid varit den mest charmiga eller empatiska människan i rummet - en av de smartaste däremot, skriver Inc Magazine.

"Jag var överdrivet intensiv och socialt inkompetent," förklarade Gates i en Reddit AMA 2019.

Från obehaglig nörd till smidig operatör

"Jag trodde att om någon hade en hög IQ, kunde de vara bra på allt," erkände han i en annan AMA. "Denna föreställning om att det bara fanns en enkel idé om smarthet, och att den kunde lösa allt – jag önskar att jag hade förstått bättre än så", medger Gates.

Gates kommer aldrig bli en mingelexpert, men som miljardärschef för en global filantropisk maktspelare verkar han definitivt ha slipat bort sitt vassa uppträdande och lärt sig att prata, charma och känna empati, fortsätter Inc Magazine.

How to Know a Person? Genom vänlighet och att socialisera mera

I ett nyligen publicerat inlägg på sin blogg rekommenderar han David Brooks nya bok, How to Know a Person, för att lära sig större vänlighet och att socialisera mera. Han hittade många av de läxorna han har lärt sig under den långa vägen mot bättre sociala färdigheter i boken

"När jag var yngre skulle jag ha varit perfekt nöjd med att spendera timmar ensam i mitt rum, läsa, lära mig om min senaste besatthet och låta mitt sinne vandra. Men min mamma var medveten om att skapa möjligheter för mig att engagera mig och socialisera", inleder han med.

Tvingades till samtal - charm går att lära sig

Gates mamma lockade honom till sociala evenemang och tvingade honom att samtala med besökare i huset. Detta var den första stora lektionen han fann i Brooks bok – charm är inte en talang du måste födas med; det är något du aktivt kan lära dig.

Att lära sig att verkligen lyssna på och ansluta med andra är en viktig färdighet, inte bara på det personliga planet, utan för en fungerande demokrati och ett sammanhållen samhälle. Gates menar att kassa sociala färdigheter leder till ensamhet.

Enkla tips för att synka bättre

Han erbjuder också specifika tips för att hjälpa läsarna att synka bättre med andra. Läsningen av boken har ytterligare förbättrat hans sociala förmågor. "Dessa enkla övningar kan göra mycket för att få andra att känna sig hörda och värderade," påstår han. Enligt Gates är följande några av Brooks bästa tips:

Lyssna högljutt

"Vill du lyssna så aktivt att du praktiskt taget förbränner kalorier", skriver Brooks. Gates reflekterar över att även om han är ganska bra på "högljudd lyssning", kan han fortfarande förbättra sig när det gäller "att lyssna på någon prata om en svårighet de går igenom eller en prestation de är stolta över."

Ställ öppna frågor

"David betonar något jag har funnit mycket hjälpsamt i mitt eget liv: att ställa öppna frågor – med fraser som 'Hur gjorde du...', 'Berätta om...', och 'På vilka sätt...' – som inbjuder människor att dela sina erfarenheter och perspektiv på ett mer djupgående sätt," skriver Gates.

Slantmetoden

Kroppsspråk betyder mycket för en människas charm och karisma. "För att förmedla uppmärksamhet och intresse i en konversation: Sitt upprätt, Luta dig framåt, Ställ frågor, Nicka och Följ talaren."

Fungerar både när du köar för en cheeseburgare och hos psykologen

Vad som gör dessa tekniker så värdefulla, avslutar Gates, är att de kan hjälpa dig inom så många olika områden i livet.

"Oavsett om du pratar med en nära vän, pratar med en kollega eller bara byter artighetsfraser med någon medan du väntar i kö för en cheeseburger, kan det göra stor skillnad att vara fullt närvarande och uppmärksam," betonar Gates.

Odla din charm - konversationer ger större välbefinnnande

Forskning visar att ha mer meningsfulla konversationer (eller till och med bara fler trevliga men triviala pratstunder med främlingar) är starkt kopplat till större välbefinnande.

Enligt Inc Magazine är slutsatsen glasklar. Om du tampas med småprat och andra sociala finesser, tro inte att du är dömd till ett besvärligt isolerat liv. Gates historia bevisar att charm kan odlas. Liksom så mycket annat är det inte hugget i sten. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.