Jag har fått många frågor och varit intervjuad på zoom vid flera tillfällen angående klädsel inför möten online. Vad skall vi tänka på? Hur visar vi upp vårt bästa jag framför kameran?

Om du tycker det är svårt att veta vilka som är dina egenfärger och vilka färger på plagg som passar dig bästa och hur du skall klä fram din kompetens är du välkommen att kontakta mig. Sedan ett antal månader tillbaka har jag även rådgivningar på distans. Vill du träffa mig i min studio istället så är du naturligtvis också mycket välkommen.

Som svar på mina följares frågor har jag satt ihop några punkter som jag tycket det är bra att fundera över.

1. Undvik att klä dig för mycket i neutrala/ton-i-ton kulörer för dessa kan ge dig ett blekt intryck. Addera en av dina bästa accentfärger för att skapa liv i din klädsel.

2. Välj hellre marinblått än svart. Varför? Jo det beror på att de färger du bär på överdelen av kroppen reflekteras i ditt ansikte och har du inte svart i din palett kan denna kulör göra att du ser blek ut. En kille jag hade på rådgivning sa att min färgrådgivning var rena trolleriet när han med egna ögon såg hur mindre passande färger förändrade hans hudton.

3. Röriga mönster är distraherande för blicken har svårt att hitta en punkt att vila på. Horisontella breda ränder på överdelen plagg adderar bredd.

Missa inte: Afternoon tea med tillbakablick

4. Tänk också på bakgrunden så att du inte blir ett med tapeten. Det låter självklart eller hur men ibland kanske man inte tänker på detta. Har du en mörk bakgrund undvik mörka kläder upptill. En mörk kavaj med en ljus skjorta fungerar naturligtvis. Är bakgrunden vit klä dig i något i färg.

5. Välj material med omsorg eftersom vissa material absorberar ljuset och andra är reflekterande. Det innebär att en svart sidenblus tynger ned dig mer än exempelvis ett stickat plagg, en tweedkavaj eller något i sammet.

6. Accessoarer kan vara störande. Vi kanske inte själva tänker på detta men de för alla som lyssnar kan det bli riktigt irriterande. Det är samma sak om knäpper av och på en kulspetspenna i ett vilket kan vara lätt hänt om vi är lite nervösa. Hårda armband och långa halsband som stöter emot skrivbordet skapar oljud och tar fokus ifrån det du har att säga. Långa dinglande örhängen är inte heller optimalt. Välj hellre ett par med vanliga pärlor eller liknande.

7. Ni killar har ju inte så många accessoarer att spela med så en bröstnäsduk i din kavaj tycker jag är snyggt. Det skapar liv och personlighet till din klädsel.

Relaterad läsning: Mannens siluett - från prålig utsmyckning till sober kostym

8. Detta har jag sett mer än en gång så glöm inte heller att kolla att det inte glipar mellan knappar i skjortan. Samma sak gäller naturligtvis för damernas blusar och tänk även på ert dekolletage. Ställ dig framför en stor spegel och titta noga så att skjortan eller blusen inte sitter så tight att någon eller några knappar kan gå upp utan att du märker det.

9. Passformen är viktig. En kjol som är för tight drar sig uppåt. Instinktivt och omedvetet försöker vi dra ned den och det kan se väldigt underligt ut för de andra.

10. Samma sak gäller herrarnas skjortor. Sitter den för trångt i halsen är ni omedvetet där och drar i skjortkragen.

11. Makeup-färger kan se annorlunda ut online och även ljuset i ditt hemmakontor kan spela oss ett spratt. Alltför varma nyanser på foundation kan ge ett för gult intryck om du också varmfärgade glödlampor. Det bästa ljuset är dagsljuslampor. Skimrande ögonskuggor kan skimra lite väl mycket. Välj hellre matta makeup-produkter inför dina digitala möten.

12. Glöm inte att ta hjälp av kraften i din klädsel! Även du endast visar din överdel framför kameran är det viktigt att du klär dig från topp till tå. Att klä upp sig ett snäpp ger dig inte enbart fokus utan gör att du sträcker på dig och får en bättre hållning. Nu menar jag inte att du skall klä dig formellt i kostym utan mer som du inför dina vanliga möten på ditt företags kontor. Det räcker med att du väljer snygga jeans eller chinos istället för dina mjukisbyxor.

Se även: Dress for success – klä dig framgångsrikt

På min hemsida www.colorme.se finns före- och efterbilder. Där hittar ni också mina kontaktuppgifter.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.