Samvetet är en inre känsla eller röst som hjälper oss att avgöra vad som är rätt och fel i våra handlingar och beslut. Det fungerar som en moralisk kompass, som guidar oss och ger oss en känsla av skuld när vi gör något som vi uppfattar som fel, eller en känsla av tillfredsställelse när vi agerar i enlighet med våra moraliska värderingar.
Bra så, men det ger ändå inte ett svar på varför vi har ett samvete och var det kommer ifrån.
Det finns några vanliga förklaringar:
Ett resultat av evolutionen
Samvetet växte fram någon gång för några tusen år sedan, menar vissa forskare, andra säger att det skedde långt tidigare än så. Evolutionsteorin säger att de individer med ett samvete fick en fördel mot andra och därför gynnades dessa i det naturliga urvalet (Darwins teori) och de utan samvete dog helt enkelt ut.
Psykologiskt och socialt perspektiv
Inom utvecklingspsykologin förklaras samvetet som ett resultat av kognitiv och emotionell utveckling hos människan där barn lär sig moraliska normer och beteenden.
Guds röst
En annan vanlig teori är att Gud skapade människan med ett samvete och därför vet vi alla vad som är rätt och fel. Samvetet är Gud som talar direkt till oss.
Darwinismen ifrågasätts
Att ifrågasätta tron på Gud är inget nytt och det psykologiska/sociala perspektivet känns något tunt, eller så missar jag något.
Men det som är intressant är att evolutionsteorin som varit så given börjar bli allt mer ifrågasatt. På 1800-talet hade Darwin inte tillgång till allt det vi vet idag om DNA, proteiner och fossiler och därför är det inte så konstigt om alla teorier inte stämmer.
Ett par vanliga invändningar mot Darwins teori är:
1. Det finns inga fossiler som tyder på att vi har utvecklats från bakterier till dagens människa. Hade vi gått från det ena stadiet till det andra hade det funnits bevis för det i form av fossilfynd.
2. Utvecklingen ifrågasätts matematiskt då det är extremt osannolikt att något kan utvecklas från bakterier till en människa trots alla dessa miljarder år som passerat. Det skulle kräva långt mycket mer tid då det är så många olika delar som måste vara på plats för att liv ska utvecklas. Finjusteringar, menar kritikerna, av till exempel en varelses vingar, klor eller ögon kan förklaras med Darwins evolutionsteori, men den förklarar inte uppkomsten av nya arter.
Big bang är också ett mirakel i sig då det bryter mot alla fysikaliska lagar vi känner till: att något skulle kunna skapas från ingenting. Att tro på Big bang kan med andra ord likställas med en religiös uppfattning. Eller som den kristne kan argumentera för: ”Varde ljus!” Och det blev ljus, är just inget annat än Big bang.
Vad tror du?
Att basera teorier på någon form av vetenskap även om den är bristfällig måste väl vara bättre än att basera sin kunskap på rappakalja.