Detta är sjunde delen av åtta om kända affärsskandaler och bedragare.

Grönt Norge var en startup inom mobilskal med inbyggd solcellsladdare, som startades av en 20 åring som hette Waleed.

Detta var den klassiska rags to riches historian, alltså en fattig till rik-historia. Waleed var en underdog, någon som inte ens var etablerad i Norge, utan utbildning, kontakter eller erfarenhet, ändå skulle han revolutionera världen. Han fick enormt mycket i uppmärksamhet i media, inkl. av ministrar i Norges regering och till och med av norska kungafamiljen. Alla tyckte det var en fin historia, alla skulle kunna lyckas mot oddsen.

Han påstod att han sålt 45 000 skal i Kuwait, men när detta uppdagades vara falskt så påstod han istället att han skänkt 45 000 skal till de fattiga i Kuwait. Redan här borde en förnuftig person kunna ana oråd.

Waleed var med i TV och visade upp sitt mobiskal. Där fungerade faktiskt produkten, men detta var för att han hade ett dolt batteri inuti skalet, som laddade mobilen. Solcellerna fungerade inte.

I verkligheten så hade han helt enkelt bara beställt produkterna på Alibaba. Vid ett senare skede skickades detta till laboratorium och testades. Styrkan i solcellerna var under 1% av vad de hade behövt vara för att kunna fungera som en solcellsladdare.

Waleed hade också en lång historia av tveksamt beteende, inkl. förfalskning av skolbetyg, försök till mutning (vilket är ett korruptionsbrott i Norge). Han påstod sig även ha varit delaktig i flera framgångsrika startups, vilket inte var sant. Som om detta inte vore nog, så begick han även bankbedrägerier med förfalskade banköverföringar och ponzi-bedrägerier mm. Han använde pengarna för att illegalt leva bland kändisar i Los Angeles, där han bl.a. köpte en sportbil för de stulna pengarna. Waleed blev dömd ca till 10 år i federalt fängelse i USA.

Hur Nielsen Valuation Group agerat vid en due diligence av Grönt Norge?

1. En genomgång av Waleed som person hade enskilt räckt för att göra bedömningen. Det finns alltid spår på personen i fråga, i fall som dessa.

2. En genomgång av produkten hade enskilt räckt för att göra bedömningen. Produkten fungerade inte alls. Borde inte Norges regering och norska kungahuset ha resurser och förstånd nog att ta en snabbtitt, innan man går ut offentligt och hyllar någon? Eftersom det var en solcellsladdare, så kan man ju enkelt testa att hålla handen över solcellspanelerna, för att se om mobilen fortfarande laddar utan solljus, för i så fall så kommer strömmen inte från solcellerna. En regering och ett kungahus bör rimligen använda mer sunt förnuft innan går ut och hyllar bedragare.

3. En snabbsökning på Google och/eller Alibaba hade också avslöjat det hela. Det kan dock vara förväntat med kinesiska kopior osv, så även om detta kan verka som den mest självklara punkten i denna listan, så är det inte fallet. Med det sagt så skulle ju detta vara en ny uppfinning, inte bara ett nytt varumärke.

4. En genomgång av tidigare påstådda framgångsrika projekt hade enskilt räckt för att göra bedömningen. Han hade ingen tidigare framgång med startups, allt var påhittat. Det hade varit enkelt att fråga de riktiga grundarna om Waleed´s eventuella inblandning. Tidigare framgång med startups är ofta en avgörande fråga när man söker finansiering hos Venture Capital mm.

5. Använda sunt förnuft. Hur kan en resurslös 20 åring, utan utbildning, som inte ens var etablerad i Norge, vara först med banbrytande ny teknik på världsmarknaden, när i princip varenda investmentbank och teknikföretag i världen har solenergi och batteriteknik i sin portfolio idag.

Del #8: Trevor Milton och Nikola lurade både GM och Bosch med sina vätgaslastbilar


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.