Konsensus

Det är ingen hemlighet att riksdagspolitiken i USA har polariserats till maximum alltsedan presidentvalet 2016. Republikanska partiet ("GOP") röstar som regel numera enhälligt i linje med vad Donald Trump önskar – även när det går emot deras lokala väljares intressen i de olika delstaterna. Med sin majoritet i senaten har de begravt 100-tals lagförslag och kört över såväl oppositionen som traditionella regler. Men ett företag har, något oväntat för mänskligheten i gemen, lyckats ena alla på en punkt: Tik Tok anses (på goda grunder) vara ett problem. 

I kläm hamnar användarna, av vilka lejonparten tillhör den mycket unga "Generation Z" ("Gen-Z").

Konsten att skapa en höna utav en fjäder

Världens nyhetsföretag har den senaste tiden gjutit olja på elden genom att frenetiskt sprida de vildaste, tidvis nästan skrattretande, rykten om appens öde – och enligt dessa rubriker ser det inte bra ut: Donald Trump (som i de flesta artiklar, ingresser och TV-inslag numera av allt att döma har upphöjts till Kejsare över den forna republiken USA) har bestämt sig för att det privatägda företaget Tik Tok (Bytedance) kommer att läggas ner imorgon – och därmed basta, grundlagar med mera blir fotnoter i sammanhanget.

  I vissa av dessa historier har kinesiska Tik Tok i panik sökt hjälp genom att be amerikanska konkurrenter köpa upp dem i hopp om att detta ska blidka Kejsar Trump så att han låter appen finnas kvar i USA under amerikanska ägare (nyhetsmediet Bloomberg ser detta som en elegant lösning). Reuter och WSJ menar att några av företagets investerare har erbjudit en snabb affär om 50 miljarder dollar kontant (vilket är mellan en fjärdedel till hälften av Tik Toks värdering). The New York Times nämner Microsoft som räddare i nöden, vilket motiveras som troligt med hänvisning till att Microsoft en gång i tiden köpte svenska Skype och även LinkedIn

Detaljerna i dessa "nyheter" varierar (t.ex. i en version funderar Microsoft på saken; i en annan kom Microsoft med förslag och parterna har inlett tidiga förhandlingar; enligt en tredje är affären klar och väntar bara på officiell stämpel, etc). Men medan innehållet i "visk-leken" varierar så återkommer en röd tråd som är gemensam i alla historier jag tagit del av: De nämnda företagen själva, främst Microsoft och Tik Tok, har vägrat kommentera. Istället är faktumet den att allt som återrapporterats i tusentals nyhetsmedier, såväl kommersiella som "public service" (statliga) bygger på hänvisningar till anonyma källor. Detta torde vara definitionen av ryktesspridning. Eller konsten att göra en höna av en fjäder.

Hur stor är sannolikheten att Tik Tok säljer?

Jag tvivlar på bärkraften i ett uppköp av Microsoft och en försäljning från Tik Tok, ens gällande de delar av den globala verksamheten som finns i USA. Detta i egenskap av någon som själv öppnade förhandlingar om strukturaffärer med Tik Tok för 5 år sedan (nej, jag kallar inte heller Telia för Televerket eller påstår att "Televerket grundades 1993', vilket är en semantik som gränsar till ren polemik gällande hur Tik Tok beskrivs av dagsfärska experter). 

Det ligger något i att det ständigt shoppingsugna Microsoft skulle kunna "bränna" större delen av sin kassa på att köpa till sig Tik Toks enorma PR- och reklamkanal. Detta skulle, om inte annat, stärka de kontaktytor som Microsoft redan har mot ungdomar via sina äganden i exempelvis Xbox samt en knippe andra spelföretag. Den möjligheten erkänner jag gärna. Jag är också väl medveten om att det finns information som jag i dagsläget saknar, som skulle kunna påverka min bedömning. Alltså att det finns så kallade "known unknowns" och "unknown knowns" eller slumpen, som sannolikhetsläran kallar dessa faktorer. Jag såg exempelvis idag ett videoklipp som involverade en Nokia-telefon och tänkte i förbigående "finns de fortfarande"... Döm min förvåning senare under dagen när jag upptäckte att Nokia köpts upp av just Microsoft. Så visst, det finns mycket som faller utanför mitt intresseområde och allt är möjligt. 

Men, nej, efter att ha analyserat Tik Tok 360 dagar om året i  ett halvt decennium ser jag spontant ingen meningsfull logik för majoritetsägarna att sälja, även om det är sant att Trump via finansministern Mnuchin och/eller justitieministern Barr kan finna vägar att komplicera tillvaron för Tik Toks verksamhet innanför USA:s geopolitiska gränser. Trump är stark särskilt i denna fråga, där han faktiskt har demokraterna med sig. Enligt vissa rapporter har Tik Tok dessutom i Indien (där man har andra allvarliga barnsjukdomar som inte är relaterade till nationella säkerhetsfrågor) självt tillfälligt slutat leverera tjänsten. Vilket också i så fall betyder att användare som försöker kringgå ett statligt förbud genom att börja prenumerera på ett VPN (dvs en tjänst som krypterar och döljer vilket land man egentligen kopplar upp sig från) upptäcker att de kastar pengarna i sjön. Det är svårt (även inom kvantmekanik) att fånga upp signaler som inte sänds. 

Att ge sig på Tik Tok kan smälla i ansiktet på Donald Trump

En sak som jag undrar över är vad det är som gör att inga (andra) nyhetsmedier verkar nämna de ekonomiska riskerna av om Trump driver igenom ett förbud. Tik Tok har skapat en lång rad miljonärer och privatförmögenheter genom sin närvaro och fortsätter sponsra "Tiktokers" genom att avsätta 2 miljarder kronor i en ung kreativitetsfond som bolaget beräknar kommer att växa till 10 miljarder kronor före år 2024. Vidare har bolaget donerat miljarder till olika välgörande ändamål, exempelvis 30 miljoner kronor till Arnold Schwarzeneggers fond för hungriga skolbarn som drabbats av pandemin. Dessutom är Tik Tok vad republikanerna och Fox News brukar kalla en "job creator" och planerar att sysselsätta ytterligare 10.000 amerikaner inom några få år.

Tik Tok planerar tusentals jobb

Detta ska ses i belysningen att Donald Trump redan, enligt Trumps favoritkanal Fox News, har rasat i väljarstöd i samtliga aktuella mätningar på grund av att all jobbtillväxt under de senaste decennierna har raderats under hans korta styre – vilket naturligtvis är extra känsligt då hans väljare lyfte fram förväntningar på hans rykte som affärsgeni som ett av de främsta motiven till att de röstade på honom i 2016.  De skrämmande historiskt låga jobbsiffrorna under 2020 (eller "höga" beroende hur man ser på saken) har skakat världens största ekonomi, vars BNP har rasat

22 miljoner amerikaner har sökt arbetslöshetsstöd enbart under de senaste 4 veckorna (samtidigt har republikanerna i senaten röstat emot att medborgarna ska få så mycket som en krona och tycker att det är viktigare att storföretagen får maximalt stöd istället). På bara några få månader har ofattbara 40 miljoner amerikaner förlorat jobben. Enligt Fox News är dessa arbetslöshetssiffror "the highest since Great Depression". Eller, för att parafrasera Donald Trump: "The biggest job losses in history".

Att ge sig på Tik Tok och riskera att kosta amerikaner tusentals jobb är inte helt utan konsekvenser för en redan pressad Donald Trump, även om Fox News betonar att arbetslöshetssiffrorna på 15% (vid tidpunkten förr TV-inslaget) är "bättre än väntat". 

Trump kan väcka en sovande björn i Tik Tok-ungdomarna 


I sociala medier är det många som hurrar över att Donald Trump personligen involverat sig i de politiska frågorna kring Tik Tok (även om själva säkerhetsdiskussionen inte på långa vägar är ny).

Men medan vuxna amerikaner inom skilda åsiktsinriktningar är enade om sin skepsis gentemot Tik Tok, så jublar de av olika anledningar: Donald Trumps supportrar ser det som ett styrkebevis mot utländska företag och i synnerhet mot det land som Trump menar bär skulden till vad han kallar "Kina-viruset". Oppositionen, som kallar Covid-19 för "Trump-viruset" på grund av 4 miljoner smittade och över 150.000 döda amerikaner, menar däremot att Trump har snedvridna prioriteringar och att han borde lägga mer tid och energi på säkerhetsfrågor såsom Rysslands attacker mot västvärlden och att Putin betalar skottpengar för amerikanska soldaters liv i krigsområden som Afghanistan.

   Misstanken framförs att Trumps till synes plötsliga intresse för Tik Tok dels beror på att världens ungdomar via appen organiserade en effektiv kampanj som fick Trump att skryta om att en miljon människor bokat biljetter till hans evenemang i Tulsa, Oklahoma – medan det sedan snöpligt kom cirka 6000 deltagare. Dessutom har en jamaicansk-född amerikansk satiriker vid namn Sarah Cooper fått ett globalt genombrott genom att hon mimar till ljudinspelningar av Donald Trumps presskonferenser – vilket har fått den oväntade effekten att hans supportrar applåderar eftersom de älskar ljudet av hans röst medan folk som inte tål honom kan numera för första gången på flera år ta del av hans egna ord men utan stressen som framkallas av blotta anblicken av honom. Denna enighet mellan meningsmotståndare torde skapa en fridfull balans kan tyckas men i mångas öron framhävs nu  tydligt "ordsalladen" och den långt framskridna demens som Sarah Cooper ville belysa att Donald Trump lider av.

Sara Coopers Tik Tok-inlägg har delats i sociala medier av politiker och världsstjärnor och hon har bjudits till otaliga intervjuer. Till saken hör att Trumps hittills mest långlivade rådgivare i Vita Huset, Kellyanne Conway, har en 15-årig dotter som öppet kritiserar hans regering – via Tik Tok...

Att Donald Trump gjordes till hela världens åtlöje först i Tulsa och sedan därpå löpande av Sarah Cooper samt av hans rådgivares egen dotter, med Tik Tok som den gemensamma nämnare, är det enda skälet, menar många kritiker, till att narcissisten i honom plötsligt vill förbjuda Tik Tok.

Anledningen till att dessa kritiker jublar är att om ungdomar inte gillade Trump förut, hur kommer vedergällningen att bli nu när han tar bort deras app (ty Tik Tok är och har alltid först och främst varit en underhållningsapp för barn). Enligt Pew Research Center kommer deras demografi (Gen Z) att utgöra 1 av tio väljare i Election2020, amerikanska presidentvalet, vilket är en uppgång på 4% mot valet 2016 då de var för unga att  rösta...

De intensiva ryktesspridningarna i nyhetsmedierna har väckt en kraftig oro i barn och ungdomar som nu ser risken att slitas bort från den populäraste sysselsättningen alltsedan "fidget spinner", att slitas bort från eventuellt tusentals eller miljontals fans som de genom ihärdigt arbete förtjänat, och att slitas bort från vänner som de funnit över geopolitiska gränser världen över. Många har drabbats av panik och försöker ((till Tik Toks konkurrenters glädje) försäkra sig genom att migrera sina profiler till andra tjänster, så att de inte förlorar kontakten med varandra. Flera "tiktokers" som interagerar med tusentals människor varje dag har skyndat sig att spela in tårdrypande tack- och avskedsmeddelanden inför ryktet att det är sista gången som de kommer att ses och att en epok går mot sitt slut.  

Mina tankar, när jag ser dessa reaktioner, går osökt till Ultravox:s musikvideo "Dancing With Tears In My Eyes". 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2020-08-04 08:51
Intressant om Microsoft ska komma med egen slev till grytan
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.