I en tid där memorering och lydnad värderades högt, förespråkade Einstein en helt annan väg för barns intellektuella utveckling – sagor. Han betonade vikten av kreativ fantasi och uppmuntrade föräldrar att läsa sagor för sina barn, något som han menade var avgörande för att stimulera deras nyfikenhet och intellekt.
Modern forskning bekräftar hans insikter. Sagor hjälper barn att utveckla sin kreativitet, lösa konflikter och hantera svåra situationer. Dessutom har neurovetenskap visat att berättelser kan öka empati och emotionell intelligens. För att inte tala om den fantastiska tid tillsammans som varken barnet eller föräldern någonsin glömmer.
Einsteins råd har fått nytt liv i dagens debatt om hur man bäst stimulerar barns intellektuella och kreativa potential.
Fast alla ser inte sagoläsandet som något positivt.
“Godnattsagor skapar orättvisa”
Nyligen trendade återigen en äldre kommentar i sociala medier från Adam Swift, filosof och universitetsprofessor. Han menade att föräldrar som läser för sina barn borde känna skuld då andra barn inte får samma chans i livet.
"Godnattsagor främjar och skapar verkligen fördelar inom familjerelationen”. Professorn ville inte förbjuda dem, men dåligt samvete är ändå på sin plats:
"Jag tycker inte att föräldrar som läser godnattsagor för sina barn ständigt ska ha i åtanke hur orättvist de missgynnar andra människors barn, men jag tycker att de borde tänka på det ibland.”
Men professorn förstår inte. Det är ju precis därför vi läser för våra barn; för att de ska må bra, få ett försprång och lyckas i livet.