William svarar snabbt på frågorna, det märks att han brinner för sitt företag. 2015 kom han 2:a i en startup-tävling för entreprenörer i kategorin "webb, mjukvara och media" och i samma veva gick företagande.se in som delägare i hans internetsatsning m2finder.com.

William Larsson är en hungrig entreprenör från Borås. Han driver sajten m2finder.com som är en marknadsplats med lediga lokaler för expanderande företag och de som söker ny lokal eller ledigt kontor.

- Vi finns till med ambitionen att göra det enklare för expanderande eller nystartade företag. Vi samlar objekt plus tips, information och tjänster intressenten kan ha nytta av. Vi erbjuder en smart och gratis tjänst, både för dig som söker - och för dig som hyr ut. Vi vill helt enkelt göra det lättare att söka efter lediga lokaler, fastigheter och kontor.

Här Williams syn på entreprenörskap och vad som skapar framgång.

Första några snabba:

Namn: William Larsson

Bor: I Sundsvall (studerar industridesign parallellt med startupen m2finder), men är från Borås.

Företag: m2finder.com

Verksamhet: En marknadsplats för expanderande företag, lokalsökningssajt med tips, tricks och nyheter för expanderande företag och fastighetsbranschen i stort.

Som politiker skulle jag genast ändra: Mer stimulans för företagande (det görs ju redan en del, men allt kan bli mycket bättre) och slopa straffskatter på solenergi och andra gröna alternativ, där folk kan bli självförsörjande.

Planer för framtiden: Vet vad jag vill, men inte riktigt vilken väg jag skall ta dit. Vi får se vad som händer.

Något du ångrar: Inget stort, men är noga med att prova mig fram. Jag vill inte ångra något jag inte gjort.

Hur föddes affärsidén till m2finder?

Jag hade köpt ett domän, nyttkontor.nu och flyttade från Borås till Umeå för att plugga design, sökte bostad och kom att fungera på hur företag söker. Tog kontakt med en driven kompis och bad honom vara med på tåget, när han sa ja sa jag: då kör vi! Vår affärside är en lokalguide och sökmotor för lokaler med fokus på att också växa lokalt. På m2finder kommer man dessutom kunna läsa relevanta nyheter och få tips inför flytten.

Vad gör dig till en bra företagsledare och entreprenör?

Personligen tror jag jättemycket på trägenhet, att härda ut. Det gör att man vågar vara långsiktig, vilket är så oerhört mycket lättare att säga än att faktiskt vara, speciellt i ett utvecklingsskede.

Har du något gott råd till andra entreprenörer?

Starta tidigt, starta litet. Och tänk PI, det kommer troligtvis ta 3,14 gånger så lång tid - och vara 3,14 gånger så dyrt, som man först trott. Men det kommer vara värt det i slutändan.

Vilka är de största utmaningarna ni står inför?

Vi har flera utmaningar som vi står inför, men den största är nog: Att växa nog att bli rikstäckande.

Vad är det bästa respektive sämsta med att vara entreprenör?

Det bästa är frihet och möjlighet att lära sig mycket nytt, medan osäkerhet, ekonomisk risk och press kan vara negativt. I det stora hela är fördelarna större än nackdelarna oftast, men likt allt i livet kan entreprenörskapet vara hemskt när det är som sämst, det kan vara viktigt att påminna sig att man inte är ensam med motgångar när de kommer och sopa prestige under mattan.

Har du någon förebild – vem och varför?

Jag har förmånen att ha flera förebilder, på flera plan. Pratar man företag kommer har jag alltid vart väldigt imponerad av min farfar, som jag aldrig träffat. Det eftersom han startade från 0 men byggde ett stort företag med 100-tals anställda som finns kvar och som skapat många arbetstillfällen och möjligheter för andra.

Min pappa för sitt driv och en styrka som är fantastisk. Han har haft allt från 3-150 anställda och skapat flera företag och nya arbetstillfällen. Han har alltid jobbat hårt, presterat under alla år och har alltid en spännande plan!

Min bror som oerhört skickligt driver vårt familjeföretag vidare och som har fyrdubblat omsättningen sedan 2009!

Hur skaffade ni era första kunder?

Väldigt många mail, telefonsamtal och personliga möten.

Hur marknadsför ni er – vad fungerar bäst för er?

I princip uteslutande online, via sociala medier, seo och annan digital kommunikation.

Sköter ni det mesta i företaget eller lejer ni ut några sysslor?

Vi lägger ut programmering, design och redovisning till externa byråer. Det fungerar bra!

Gjorde ni några misstag som ni skulle kunnat undvika med lite mer planering eller hjälp?

Ja verkligen, vi har brustit i just det - planering. Vi skulle skrivit tydligare underlag vid beställningar, konsekvensen är att vissa saker tagit längre tid (och kostat mer pengar) än vad vi hade trott.

Var hämtar du inspiration om den tryter?

Från allt möjligt. Det kan vara en bra dokumentär, podd eller till att bolla idéer med andra.

Att ha människor runt sig som kan få en på rätt humör, det är bra.

Viktigaste egenskapen för en chef och ledare?

Jag skulle säga att det är viktigt att våga ge folk frihet och ansvar, men inte heller att vara rädd för att ge konstruktiv kritik. Jag tror starkt på att bygga en teamkänsla, man skall vilja åt samma håll och dela visionen!

Långsiktiga och kortsiktiga målsättningar i företaget?

Jag skulle säga att vi är väldigt långsiktiga och det är nödvändigt tror jag. Det tar tid att bygga bra bolag!

Tanken är att utmana kollegorna i branschen med en bättre lösning mer fokuserad på användaren. Vi är inte ett traditionellt mediehus som blivit digitala. Vår verksamhet föddes online och vi skall förbättra och förenkla för expanderande företag. Det är målet, därför finns m2finder!

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.