Nyköpingstjejen Egle Tverijonaite har alltid varit en krigare. Hennes resa har kantats av utmaningar och dåliga odds som skulle få de allra flesta att ge upp. Nu är hon redo att berätta sin historia. I höst påbörjar hon sin självbiografi, och företagande.se har fått en exklusiv första inblick i krigarprinsessans resa.

- Jag vill tala om för folk att hur omöjligt det än ser ut så är det aldrig omöjligt. Ett motstånd är aldrig för evigt.

I sin handväska har Egle Tverijonaite en liten lapp med ett mycket kraftfullt citat på vardera sida. Den här lappen har hon burit med sig länge, och i svåra stunder öppnar hon handväskan, tar en titt på lappen och påminner sig om att hon fortfarande har mer att ge för sina drömmar..

“Ibland vill man bara ge upp”

Dåliga odds och kritik har varit en del av Egle Tverijonaites resa ända sedan barnsben, men trots det har hon alltid valt att gå sin egen väg. I skolan sa de att hon var alldeles för vild. Hon tvingades byta skola flera gånger, och sin begåvning till trots lyckades hon inte vinna den vuxna omgivningens förtroende. När hon var arton blev hon mamma, och som 20-åring tvingades hon lämna sin man och sin son i sex månader.

- Ibland vill man bara ge upp. That’s it! Man vaknar mitt i natten med den här stenen på bröstet. Men man fortsätter.

Egle startade städförtaget Deke AB i februari 2016. Fem månader senare är det ett av Nyköpings snabbast växande företag med kunder i både Södermanland, Östergötland och Stockholm. Att hon startade Deke skedde på ren impuls. Egle Tverijonaite har alltid haft en starkt vilja, och hennes vilja är den kanske starkaste egenskapen bakom hennes blixtsnabba framgångar.

- Det var min ex-man som övertygade mig om att starta företaget. Jag var inte alls lika positiv, men han sa att jag var duktig på att städa och hade talang för att leda. Så en söndag när jag kom hem från jobbet satte jag mig vid datorn och körde igång.

Och redan dagen efter fick hon två kunder.

“Jag såg hur hon togs ner av omgivningen…”

Egle Tverijonaite har en krigarinstinkt som få, och när hon berättar om sin mamma hemma i Litauen förstår jag krigarprinsessan i henne ännu bättre.

- Min mamma är en klippa. Hon startade en affär trots att alla var emot henne. Ingen trodde att hon skulle lyckas. Jag såg hur hon togs ner av omgivningen, reste sig, skakade av sig kritiken och bara fortsatte. Det är så en kvinna ska vara. Hon är min förebild.

Och det råder inga tvivel om att Egle har tagit efter sin mor. Under intervjuns gång får jag ta del av den mycket tuffa resan hon har gjort, och vilken styrka livet har krävt av henne.

Egle Tverijonaite

En kvinna som alltid går sin egen väg

Som 17-åring bestämde sig Egle och hennes dåvarande man att de skulle bilda familj och börja leva det goda livet. Hon var arton när de blev föräldrar, och för henne var det en nystart som fick henne att sikta ännu högre.

- Jag fick ett större syfte med livet och en anledning att lyckas. Min son ger mig mer energi än någonting annat.

Men det blev allt annat än guld och gröna skogar. Åren som följde kantades av utmaningar och en ständig kamp mot dåliga odds och omgivningens obarmhärtiga kritik. Dåliga tider tvingade henne som 20-åring att lämna Litauen och sin nybildade familj för att börja arbeta i England. När det äntligen blev bättre i hemlandet flyttade hon tillbaka. Det blev emellertid en kort visit, för snart fick hennes man jobb i Sverige.

Och det är så hennes resa i vårt avlånga land tar sin början.

Egles bästa tips till dig som vill starta ett städbolag

Radion räddade hennes liv

Hon stannade i Litauen ytterligare två månader innan hon tog sin son och följde efter. Det är i skrivande stund fem år sedan. Hon berättar om ett mycket intressant minne - hennes första intryck av Sverige. Hon gick längs en lång korridor på väg att lämna båten som tog henne över Östersjön för att för första gången någonsin sätta sin fot på svensk mark.

- Jag var ensam och hade en massa resväskor och en treåring med mig, men ingen ville hjälpa mig. Det var nytt för mig. Det var människor överallt. Män överallt. Men den enda som hjälpte mig var en kille som kom fram och hängde upp en av väskorna på min axel.

Till en början fick de bo i en liten stuga mitt i skogen. Området var väldigt avlägset, och det fanns ingenting att göra. Det enda hon hade att underhålla sig med medan hennes man jobbade var en gammal radio - vilken hon fortfarande har kvar.

- Radion räddade mitt liv. Jag kommer aldrig släppa den.

Ett motstånd är aldrig för evigt

För att lära sig svenska lånade hon sin mans telefon när han kom hem från jobbet. Med den kunde hon välja ut några ord som hon lärde sig ordentligt dagen efter. Det blev hennes sysselsättning. Mannen som ägde marken var också mycket hjälpsam, och hon blev allt bättre på språket. Egle Tverijonaite är en kraftfull tjej, och när hon bestämmer sig för någonting tar det alltid vind i seglen. Hon påbörjade snart en utbildning till bartender, vilket tvingade henne att lära sig språket ännu snabbare. Samma dag som utbildningen avslutades och hon tog emot diplomet fick hon en intervju på en nystartad restaurang i Stockholm som hon var med och byggde upp till dess nuvarande glans.

Egle har aldrig varit rädd för att sticka ut näsan. Hon vet vad hon vill, och hon har inga problem med att gå sin egen väg vad som än händer. Livet har lärt henne att vägen sällan är rak, och att ett motstånd aldrig är för evigt.

- Jag har aldrig haft svårt att få jobb. Jag går bara in och säger att jag kan, och det jag inte kan går alltid att lära sig. Ingenting är omöjligt.

När Egle Tverijonaite slutar prata finner jag mig själv alldeles tagen av hennes berättelse. Hon har en vilja av stål och en krigarinstinkt utöver det vanliga. Samtidigt är hon väldigt ödmjuk och har lätt till ett leende. Vad än framtiden har i åtanke för krigarprinsessan Egle Tverijonaite så kommer det att vara till hennes fördel.

I höst börjar hon skriva på sin bok, och där kommer hon att berätta allt.

- Jag vill tala om för folk att hur omöjligt det än ser ut så är det aldrig omöjligt. Ett motstånd är aldrig för evigt.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.