2011 gick den finska turistnämnden ut med en lite annorlunda kampanj i avsikt att locka fler turister till landet. Den finska naturen blev föremål för vad som kom att kallas Finlands “tysta marker” - en plats dit människor kunde fly sina hektiska vardagar för kvalitativa avslappningsmetoder med naturnära upplevelser.
Till denna dag är Finlands “tysta marker” ett mycket populärt resmål för människor från hela världen. Forskningen kan dessutom styrka det faktum att Finland har satt igång någonting riktigt stort.
Tystnad har nämligen visat sig vara betydligt viktigare för den mänskliga hjärnan än vad någon trodde.
En studie som genomfördes 2013 gick inte riktigt som avsett, men det ledde till ett enormt genombrott i ljudforskningen. Planen var att ta reda på hur olika typer av ljud påverkar oss rent fysiskt, och tystnaden skulle enbart användas för att ge forskarna utrymme att kontrollera resultaten. Därför blev det extra överraskande när man insåg att tystnaden i sig hade en direkt påverkan på den mänskliga hjärnan. Resultatet visade att 2 timmars tystnad om dagen ökar produktionen av hjärnceller i hippocampus (den del av hjärnan som styr minne, känslor och inlärning). Med den här vetskapen kan vi med andra ord konstatera att tystnaden stärker några av våra mest grundläggande kognitiva förmågor.
Hjärnan har ett aktivt viloläge precis som musklerna
På samma sätt som musklerna växer under vila efter ett hårt träningspass utvecklas hjärnan under tystnad. Information bearbetas effektivare tack vare att många funktioner i hjärnan får vila. Den får mer kraft att sortera och arkivera intryck och lärdomar, och därav utvecklas våra kognitiva förmågor mycket bättre och snabbare än vanligt. Det här kunde bevisas i en rad studier som presenterades första gången 2001. Uppföljande studier visade att det här viloläget dessutom är det perfekta tillfället för självreflektion och problemlösning.
Ljud har en direkt koppling till stress och spänning
En utav de mest framstående studierna inom ljudforskningen genomfördes 2002 under förflyttningen av flygplatsen i München. Genom att studera hur barn påverkades av det konstanta ljudet kunde man bevisa ett ökat blodtryck och en ökad blodcirkulation i deras hjärnor, vilket är ett direkt tecken på stresspåslag. Detta stresspåslag hjälpte barnen att ignorera ljudet från flygplatsen. En intressant observation var att de samtidigt fick svårare att ge respons på vardagliga ljud som tilltal och uppmaningar.
Två minuters tystnad har en bättre effekt på stress och spänning än avslappnande musik.
Sammanfattning
Ljud har med andra ord en direkt påverkan på hjärnan och våra kognitiva förmågor. Grundläggande funktioner som koncentration, uppmärksamhet, problemlösning, stresshantering och effektivitet förminskas när vi utsätts för ljud. Under tystnad får hjärnan däremot chansen att låta funktioner vila för att lägga mer energi på att bearbeta information och ge oss tid för självreflektion, utveckling och en direkt fysisk reparation av hjärnan och våra kognitiva förmågor.
Sveriges tysta marker
De norrländska trakterna i de glesare delarna av Sverige erbjuder fantastiska landskap och skogsmarker med samma avslappnande kraft. Det finns hotell, herrgårdar och värdshus omgivna av välbevarad skog och storslagna naturområden i klass med de tysta markerna i Finland.
Så gör som många andra och se efter vad finnarna, forskarna och jag snackar om. Ta en paus från stadslivet och den hektiska vardagen, ge ro åt både kropp och själ, och koppla av i människans naturligaste miljö.
Här kan du läsa mer om Finlands tysta marker: www.visitfinland.com
Frågeställning:
Är tystnad lika viktigt som sömn?
För fler vackra bilder, besök Instagram.com/ourfinland/