Varje år får den internationelle finansdoldisen Warren Buffett tusentals brev från främlingar som vill att den amerikanske supermiljardären ska betala deras sjukhusräkningar, skulder eller drömhus. Warren slänger faktiskt inte breven utan ger dem till sin syster Doris ”Dodo” Buffett. Hennes heltidsjobb är att, via ”Sunshine Lady Foundation”, ge bort pengar.

– Min bror har sagt att om kassan tar slut någon gång så behöver jag bara ringa honom om mer, berättade hon härom året för Sacha Pfeiffer på the Boston Globe.

Över 22000 främlingar hittills har sammanlagt fått dela på drygt 120 miljoner kronor. Det strömmar in så många brev att Doris har behövt assistans. Bland annat förra året (under 2016) fick folk som är intresserade av volontärarbete chansen till ett högst ovanligt engagemang: att vara med och gå igenom ”julklappslistorna” och bestämma vilka som får ett eventuellt ja på sina önskningar.

Missa inte: 5 sätt hur du skapar en passiv återkommande inkomst

Det är i genomsnitt cirka 50000 kronor som skänks av Sunshine Lady Foundation per beviljat brev. Vissa personer kanske inte ser detta som några enorma belopp men syskonens syfte är inte att finansiera bekväma främlingars lyxliv utan fokusen är istället att hjälpa anständiga men desperata människor komma på fötter och ut ur ekonomiska kriser, där myndigheter och politiker vägrar gå in och stötta. Om brevet handlar om en undantagssituation så kan Sunshine Lady eventuellt hjälpa. När man exempelvis oförvållat riskerar att hamna på gatan är varje hundralapp som saknas till hyran en förmögenhet. Stöd till saker som cancermedicin, tandkirurgi, begravningskostnader eller barnens skolböcker, är fler saker som syskonen Warren och Doris anser vara rimliga utgifter. Blir det ett ja, tar de hand om räkningen eller gör inköpen.

Doris Buffett blev ombedd kring 2006 att hjälpa brodern Warren med denna krävande uppgift och har engagerat sig i Sunshine Lady sedan dess.

”Krävande” kan låta som sätt att försöka raljera (småskämta, ”vara ironisk”) men man kanske ska hålla i minnet att till och med den ”riktiga” jultomten har vissa krav för att gå med på att dela ut julklappar – samt har en verkstad och en hel drös med assistenter. I Buffett-syskonens fall krävs det verkligen mycket administration för att bekräfta att människor är de personer som de utger sig för att vara, och att de på riktigt befinner sig i en omöjlig situation där det inte finns några andra rimliga alternativ. De ställer sig inte bara på ett tak och häller ut en säck pengar på förbipasserande flanörer.

– Om du till exempel har en inkomst men lever över dina tillgångar och egentligen skulle kunna bo i ett mindre hus utan risk för att bli hemlös, så måste vi rekommendera ett sådant alternativ, även om det är trist att behöva säga nej.

Den högsta summan som ”Dodo” har skänkt var cirka 1 miljon kronor.

Här är Warrens och Doris Buffetts råd för hur man bör skriva: www.letters.foundation

Snabbfakta:
The Sunshine Lady Foundation, Inc. – www.sunshinelady.org
Se upp för skojare. Syskonen Buffett spammar inte folk med email om ”lottovinster”.
Flanör: fotgängare allmänt, person som promenerar. Kan ibland också betyda snobb, luffare, latmask.

Ett av projekten som Sunshine Lady Foundation driver heter Learning by giving foundation.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.