Mall för att skapa faktura

Dokumentmallen ”Faktura” används som ett betalningsunderlag vid försäljning av varor och tjänster. Den är proffsig och lätthanterlig i PDF-format och helt gratis.

Fakturor utgör även underlag för bokföring både för avsändaren och för mottagaren. I en faktura skall flera uppgifter framgå enligt lag, bland annat skall varje faktura ha ett fakturanummer, fakturadatum, förfallodatum, och en specifikation av den tjänst eller vara som levererats.

Mall för ROT och RUT hittar du här

Fakturan ska innehålla följande

 • Fakturanummer med unika löpnummer
 • Datum då fakturan är utställd/skickas
 • Säljarens adress
 • Köparens adress
 • Säljarens momsregistreringsnummer
 • Köparens momsregistreringsnummer i vissa fall (t ex vid EU-handel)
 • Datum då leverans eller tillhandahållande skett om det är annat än fakturadatum
 • Specifikation (Skriv vad fakturan omfattar)
 • Pris
 • Beskattningsunderlag för varje momssats eller undantag
 • Tillämpad momssats
 • Momsbelopp
 • Vid befrielse från moms ska du hänvisa till relevant bestämmelse.

I aktiebolag är följande obligatoriskt att ha med på fakturan

 • I vilken kommun bolaget har sitt säte.
 • Bolagets organisationsnummer.
 • Bolagets namn.

Mallen är gratis.


Moms kan vara en lite mer komplicerad fråga om du ska köpa och sälja varor och tjänster i förhållande till annat land i EU eller utanför EU. Likaså om du säljer en viss typ av tjänst eller verkar i en viss bransch som har särskilda momsregler. Det här är givetvis frågor som din revisor/redovisningskonsult bör ha koll på. Sköter du bokföringen själv måste du vara noggrann. Läs mer om moms här och moms vid handel med utlandet här.

Fakturamall i PDF-format

Detta är den senaste fakturamallen i pdf. Den stora fördelen, förutom att den ser professionell ut och är lätthanterlig, är att du kan ladda ner den, spara mallen med samtliga uppgifter för att sedan kunna ta fram den vid ett senare tillfälle och snabbt skapa nästa faktura. Det sparar massor av tid.

Obs: Tänk på att ladda ner mallen och öppna den i Adobe Reader eller Adobe Acrobat. Att köra den direkt i webbläsaren (t ex Google Chrome) kan göra att uträkningarna slår fel då alla webbläsare inte stödjer uträkningsscriptet.

Obs: Mallen väger lite mer (1mb) när du laddar ner den men det är bara verktygsmallen - dvs att när du sparat/skrivit ut den med tex något av pdf-programmen nedan, så kommer den inte väga mer än någon annan pdf-faktura.

För att ändra momssatsen så gör du det nere till vänster i mallen, vid momsunderlag. Den står automatiskt på 25% moms till en början. Låt säga att beloppet är 1000kr så skriver du det bredvid t ex "Moms 6%" om du önskar att ändra till det. Då räknar den om automatiskt.

Notis: Om du vill spara någon av ovanstående faktura i pdf-format så att du enkelt kan mejla den till din kund rekommenderar vi att ladda ner något av följande gratisprogram: CutePDF-Writer eller PDF-creator (En ny skrivare kommer att synas när du väljer att skriva ut. Tryck på den nya och du kan spara filen som en pdf på din hårddisk.)

Fakturamall i Excel-format

Denna fakturamall är i XLT-format anpassad för att användas som en fakturamall i Excel. Du anpassar själv fakturan vid ett första tillfälle med egen logotyp och färger. Den räknar ut Enheter/Antal, Pris, Moms, samt Totalsumma och skapar på Fakturan en Fakturakopia.

Här kan du ladda ner fakturamallen i Excel. (lösenord för att låsa upp den: faktura)

Här kan du hämta en beskrivning av fakturamallen som text-fil.

Adobe readerHär kan du ladda ner den senaste versionen av Adobe reader. (Fakturamallen i pdf fungerar bäst i den senaste versionen.)

33 kommentarer
Erik
2011-08-28 17:46
Se upp....man behöver lösenord för använda dessa filer..🙁 Se upp....man behöver lösenord för använda dessa filer..🙁
0
2011-08-29 02:46
Ja du behöver ett lösenord till Excel mallen och det lösenordet finns i beskrivningen som tillhör mallen. Det används för att ta bort bladets skydd, om du vill ändra i mallen. Lösenord: faktura Ja du behöver ett lösenord till Excel mallen och det lösenordet finns i beskrivningen som tillhör mallen. Det används för att ta bort bladets skydd, om du vill ändra i mallen. Lösenord: faktura
0
2011-09-12 12:00
Kanonbra med dessa mallar! Innan man fått igång ett ordentligt kundflöde så slipper man köpa program som genererar sånt här.

Kanonbra med dessa mallar! Innan man fått igång ett ordentligt kundflöde så slipper man köpa program som genererar sånt här.

0
petter32
2011-09-15 16:15
Funkar inte till Mac Funkar inte till Mac
0
2011-09-15 16:20
Oftast när man öppnar upp en PDF på en Mac så öppnas denna på Mac OS:ets egna programvara för förhandsgranskning av PDF-dokument. Denna förhandsgranskare har tyvärr begränsad PDF-funktionalitet, vilke Se mer.. Oftast när man öppnar upp en PDF på en Mac så öppnas denna på Mac OS:ets egna programvara för förhandsgranskning av PDF-dokument. Denna förhandsgranskare har tyvärr begränsad PDF-funktionalitet, vilket gör att exempelvis beräkningar i fakturamallen inte fungerar. För att få bästa resultat vid användning av PDF:er så bör Mac-användarna därför ta hem Adobe Reader.

Jag hoppas det löser ditt problem.

Mvh
Patrik
0
Nypan
2011-09-26 18:57
Skönt med mall när man är nystartad. Dock får man i kopian gå in (excel-mallen) och ändra cellformateringen manuellt avseende värdena i kolumnerna I/J och L om man vill ha samma format som i originale Se mer.. Skönt med mall när man är nystartad. Dock får man i kopian gå in (excel-mallen) och ändra cellformateringen manuellt avseende värdena i kolumnerna I/J och L om man vill ha samma format som i originalet om man vill ha ,oo kr med. (Välj cellformat - valuta och enhet kr)
0
caveman
2012-10-02 04:43
SKIT så jävla dåligt att inte ha en mall för MAC vadfan hände där? SKIT så jävla dåligt att inte ha en mall för MAC vadfan hände där?
0
2012-10-02 04:57
Caveman - om du hade läst min kommentar ett par rader ner så hade du sett lösningen ;) Caveman - om du hade läst min kommentar ett par rader ner så hade du sett lösningen ;)
0
frida
2012-11-21 09:07
Hur lyckas jag skriva in mina siffror på de rutor som inte är markerade blå? Jag kan kan inte skriva in något varken på Belopp el summa att betala? Hur lyckas jag skriva in mina siffror på de rutor som inte är markerade blå? Jag kan kan inte skriva in något varken på Belopp el summa att betala?
0
2012-11-21 09:31
Det räknas ut automatiskt efter att du fyllt i de andra beloppen ovan. Det räknas ut automatiskt efter att du fyllt i de andra beloppen ovan.
0
Gäst
2013-02-15 09:45
Är det så att det är moms på expeditions avgiften Är det så att det är moms på expeditions avgiften
0
2013-02-20 11:19
VILKEN inställning du har! Du begår ett misstag när du ska ladda hem en GRATISGREJ, får support av de som bjuder dig på mallen och är otrevlig.

Väx upp, lär dig att läsa och att säga TACK Se mer..
VILKEN inställning du har! Du begår ett misstag när du ska ladda hem en GRATISGREJ, får support av de som bjuder dig på mallen och är otrevlig.

Väx upp, lär dig att läsa och att säga TACK!
0
carolin
2013-03-07 17:27
jag kan inte ändra momsen och den totala summan? jag kan inte ändra momsen och den totala summan?
0
2013-03-07 19:06
Om du läser ovan ser du "För att ändra momssatsen så gör du det.." Om du läser ovan ser du "För att ändra momssatsen så gör du det.."
0
Jörgen Hallberg
2013-03-21 07:44
Hej! Vill börja med att tacka för en utomordentligt bra fakturamall. Enkel och korrekt. Tack. Nu till mitt problem: Programmet räknar inte ut beloppet? Jag har laddat hem acrobat reader (sitter på mac Se mer.. Hej! Vill börja med att tacka för en utomordentligt bra fakturamall. Enkel och korrekt. Tack. Nu till mitt problem: Programmet räknar inte ut beloppet? Jag har laddat hem acrobat reader (sitter på mac) men det funkar ändå inte. Mycket tacksam för hjälp.

// Jörgen
0
2013-03-21 09:28
Hej Jörgen!

Testa gärna igen. Det ska fungera. Kanske har du placerat beloppen i fel ruta?
Hej Jörgen!

Testa gärna igen. Det ska fungera. Kanske har du placerat beloppen i fel ruta?
0
Jörgen Hallberg
2013-03-21 10:24
Hej igen. Nej, jag är ganska säker på att jag fyller i den rätt. Skumt. Kan det vara ngn inställning av ngt slag tro?

// Jörgen
Hej igen. Nej, jag är ganska säker på att jag fyller i den rätt. Skumt. Kan det vara ngn inställning av ngt slag tro?

// Jörgen
0
2013-03-21 11:04
Vet inte vad som är fel då. Ominstallera adobe kanske är långsökt men ett alternativ. Ledsen men det är sista utvägen annars eller det finns andra inställningar i mac som jag inte känner till. Kan bar Se mer.. Vet inte vad som är fel då. Ominstallera adobe kanske är långsökt men ett alternativ. Ledsen men det är sista utvägen annars eller det finns andra inställningar i mac som jag inte känner till. Kan bara PC.
0
Alex
2013-03-25 18:30
Jag vill endast fylla i totalbeloppet och låta fakturan räkna ut och fylla i momsen själv. Dvs tvärtom mot vad denna faktura gör. Mycket omständigt, tidkrävande och jobbigt att behöva räkna allt manue Se mer.. Jag vill endast fylla i totalbeloppet och låta fakturan räkna ut och fylla i momsen själv. Dvs tvärtom mot vad denna faktura gör. Mycket omständigt, tidkrävande och jobbigt att behöva räkna allt manuellt vid sidan om och sedan manipulera in siffrorna i fakturan.

Kommer det någon faktura man kan fylla i totalbeloppet på?
0
2013-03-25 19:21
Inte riktigt med på vad du menar men kanske tänker du på faktura till privatperson? Denna mall är gjord enligt alla konstens regler där du fyller i belopp och sen läggs moms på automatiskt då det ändå Se mer.. Inte riktigt med på vad du menar men kanske tänker du på faktura till privatperson? Denna mall är gjord enligt alla konstens regler där du fyller i belopp och sen läggs moms på automatiskt då det ändå inte är en faktisk kostnad för ett företag.
0
Susanne
2013-05-17 16:41
Jag kan inte ändra momssatsen. Jag vill inte ha någon moms alls eftersom det rör sig om omvänd betalningsskyldighet för byggtjänster. Men hur jag än försöker ( och ja, jag har läst om hur man ska kunn Se mer.. Jag kan inte ändra momssatsen. Jag vill inte ha någon moms alls eftersom det rör sig om omvänd betalningsskyldighet för byggtjänster. Men hur jag än försöker ( och ja, jag har läst om hur man ska kunna ändra momsen) så går det inte att ändra. Jag kan ställa mig med markören t ex precis efter där det står momsfritt, men jag kan inte slå in något belopp.
Hur ska jag göra??
0
2013-05-18 05:42
Vet inte vad som är fel då. Använder du Windows 8 eller Mac så kan det bli problem. Annars ska det gå. Vet inte vad som är fel då. Använder du Windows 8 eller Mac så kan det bli problem. Annars ska det gå.
0
henrik
2013-08-09 03:07
hej
hur får jag fakturan att fungera när jag ska dra av rotbidrag ?
Med vänlig hälsning
henrik
hej
hur får jag fakturan att fungera när jag ska dra av rotbidrag ?
Med vänlig hälsning
henrik
0
2013-10-10 14:19
Hej! Funka bra ända tills därnere, där det va förtryckt...beloppen 0.00 på ett fllertal ställen., mysko!! Hej! Funka bra ända tills därnere, där det va förtryckt...beloppen 0.00 på ett fllertal ställen., mysko!!
0
Jesper A
2013-10-10 17:19
Hej. En bra kanon bra lätt och snygg men kan man inte lägga in sin loga typ unde "avsändare"??? mvh J.A Hej. En bra kanon bra lätt och snygg men kan man inte lägga in sin loga typ unde "avsändare"??? mvh J.A
0
Sevak
2014-03-27 17:35
Hej. Det går inte att infoga företagets logotyp i Excel filen. Det går inte att ta bort text, eller ta bort formatering heller, det krävs lösenord då. Jag behöver er hjälp. Tack på för hand.
MVH Se mer..
Hej. Det går inte att infoga företagets logotyp i Excel filen. Det går inte att ta bort text, eller ta bort formatering heller, det krävs lösenord då. Jag behöver er hjälp. Tack på för hand.
MVH Sevak
0
2014-03-27 19:11
Se länken där du kan hämta en beskrivning av mallen. Se länken där du kan hämta en beskrivning av mallen.
0
DN
2014-05-15 08:35
Hej,
jag provade PDF mallen och den fungerade helt utmärkt!
Tack!
Hej,
jag provade PDF mallen och den fungerade helt utmärkt!
Tack!
0
Alice Jeppsson
2014-10-27 13:40
Hej. När jag sparar den färdigifyllda fakturan och ska öppna den på nytt, har det jag fyllt i försvunnit. Så har det inte varit förut. Vad kan det bero på? Hej. När jag sparar den färdigifyllda fakturan och ska öppna den på nytt, har det jag fyllt i försvunnit. Så har det inte varit förut. Vad kan det bero på?
0
2014-10-27 20:59
Hej Alice! Prova att ladda ner den igen och se om d kan uppdatera Adobe-reader. Den är nyligen testad och ska fungera som vanligt. Hej Alice! Prova att ladda ner den igen och se om d kan uppdatera Adobe-reader. Den är nyligen testad och ska fungera som vanligt.
0
Gun Pettersson
2014-11-20 13:58
Hej,
Hur gör man för att få texten större tex i plusgiro, texten är så liten att den ej är läsbar. Vad kan jag göra för att få den större?
Hej,
Hur gör man för att få texten större tex i plusgiro, texten är så liten att den ej är läsbar. Vad kan jag göra för att få den större?
0
2015-01-13 10:49
Jag är nöjd med Fakturamallen! Jag är nöjd med Fakturamallen!
0
2015-03-24 14:17
Hej fakturamallen är magisk. En liten fråga, Hur räknar man in Rot/Rutavdrag i Fakturan.

Tacksam för all Hjälp !

MVH/ Kalle
Hej fakturamallen är magisk. En liten fråga, Hur räknar man in Rot/Rutavdrag i Fakturan.

Tacksam för all Hjälp !

MVH/ Kalle
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.