Håll koll på era kostnader
Jag stöter ofta på egenföretagare som har stenkoll på sina intäkter men sämre koll på sina kostnader. Inte nog med att den bristande medvetenheten kan leda till skenande kostnader, det händer att bokföringen av dessa kostnader glöms bort. En följd blir att många missar att det finns ingående moms att få tillbaka. Mitt tips är att ge era kostnader lika mycket uppmärksamhet som intäkter. Sätt bra rutiner för att bokföra, det ger korrekta momsrapporter och förhoppningsvis lägre momskostnader.
Betalningslösningar, mer är inte alltid bäst
Det är inte ovanligt att jag möter företagare som erbjuder en mängd olika betalningsmöjligheter, såsom Swish, Zaver, Klarna, listan fortsätter. Att erbjuda sina kunder fler möjligheter är inget fel i sig. Men den faktiska tankeställaren för företagaren kommer när de ser kostnaden som medföljer kontra nyttan. Se därför över mängden betallösningar och fråga dig vilka lösningar som uppfyller era behov till den rimligaste kostnaden.
Bokföring är mer än ett måste
Det är väldigt lätt att man som företagare skjuter upp bokföring så långt det går, till det är dags för inlämning av momsdeklarationer, arbetsgivardeklarationer eller årsbokslut. Försök undvika det och istället hitta kontinuitet i dina rutiner. Första steget är att sluta betrakta bokföring som ett måste utan som en metod för att se hur ditt bolag går och mår. Uppdaterad bokföring är nödvändigt för att du ska kunna fatta kloka beslut om kommande åtaganden och investeringsmöjligheter. Vad vet du till exempel om den kommande skattereduktionen på anläggningstillgångar under 2021?
Var proaktiv, det lönar sig i längden att vara så uppdaterad som möjligt, och risken för ovälkomna överraskningar och stressiga deadlines blir lägre.
Fakturametoden vs kontantmetoden
Fundera på om det är värt att byta bokföringsmetod. Fakturametoden må vara lite mer tidskrävande för den ovane. Det bidrar till en helt annan inblick i hur det går för bolaget när du tvingas att hantera bokföringen på löpande basis. Då kontantmetoden bär med sig att du bokför först när händelsen justeras på bankkontot. Detta leder till att du får reagera istället för att agera på bokföringen. Det finns en uppsjö av bokföringsprogram på marknaden, både för dig som vill göra din bokföring själv, men även för dig som vill ha hjälp av en konsult.
Lagar och regler ändras, så håll dig uppdaterad
Det är inte alltid lätt att ha koll på alla regler och lagar. Mitt tips är ändå att det är bra att försöka. Börja med att hålla er uppdaterade på alla hjälppaket på Tillväxtverket, Skatteverket och Regeringens hemsidor. Se vad som är relevant just för ert bolag och era förutsättningar.
Utdelning i aktiebolag, avvakta om ni kan
Ett tips till er med aktiebolag, då det är oklart hur regelverket kring utdelning och stödpaket ser ut 2021, med flera vändor fram och tillbaka under 2020 som vi sett. Var medvetna om ni inte måste fastställa utdelning för 2020 på årsstämman, utan ni kan avvakta och hålla en extra bolagsstämma när ni väl vet hur 2021 års regelverk ser ut.
Ta hjälp om du behöver men förbli insatt
Betalar ni en redovisningsbyrå för att hålla sig uppdaterade på lagar och regelverk, och hantera er redovisning kan det framstå som onödigt att vara insatt. Men tänk på att det är ni som företagare som är ytterst ansvarig för bolagets redovisning. Se därför till att vara tillräckligt påläst för att avgöra huruvida du får hjälp som du avser och behöver. Redovisning är ett stort och mångfacetterat fält, där olika redovisningskonsulter kan olika mycket om olika saker. Se då till att de kan det du behöver. Tala med vänner, be om referenser och läs på hemsidor, facebookgrupper och andra forum. Lär dig tillräckligt för att veta vad du inte kan eller har tid med innan du outsourcar.
Adil Virk, auktoriserad redovisningskonsult som jobbat med revision, redovisning och ekonomi sedan 2015. Idag arbetar han med produktutveckling på bokföringstjänsten Bokio.