Är 47 år och jobbat som säljare i många år. Har bred erfarenhet av fältförsäljning och som innesäljare. För fyra månader sedan började jag som innesäljare på en stor koncern. Säljchefen i vårt försäljningsteam är yngre. Vi bokar först in telefonmöten som vi sedan genomför vid ett senare tillfälle. Vi ska då sätta ett streck på en tavla för bokade möten och för antal säljuppföljningar varje dag. Ovanpå detta har vi även en massa lagtävlingar varje vecka. Är inte van att jobba på det sättet. Blir inte taggad, tvärt om, tar fokus från mitt upplägg. Är van att ha personliga mål. Vad tycker du jag ska göra?
- peter


Svar av Rasmus Biasi, Expert på försäljning.

Hej Peter!

Vilken spännande fråga. Detta tar upp en sak som jag som säljinspiratör brinner väldigt mycket för.
Det låter som att detta borde gå att lösa på ett bra sätt, så jag börjar med ett best case scenario och sedan utvecklar jag för att ge dig rustning inför vad som än kommer.
 
Din säljchef är ju uppenbarligen väldigt målfokuserad, det han eller hon gör skapar ju ofta en skön känsla för yngre folk och människor som gillar fart och fläkt.
 
Utmaningen här är att få personen i fråga att se värdet av att låta dig jobba självständigt och då finns det faktiskt bara två möjligheter.
 
1. Du förklarar för han eller hon vilket resulterar i att du får en budget som du jobbar med självständigt på det vis som passar bäst för dig.
 
2. Du förklarar för personen i fråga och denne förstår inte alls vilket gör att du måste finna någon annanstans att arbeta eftersom du uppenbarligen inte trivs med detta sätt att arbeta på.
 
Jag föredrar ju situation 1 och antar att du gör det med så därför fokuserar vi på det.
 
Börja med att förstå att den här personen tror att han eller hon gör dig en tjänst, det är inte för att vara elak eller jobbig som dom jobbar så här utan för att dom har lärt sig att det skapar resultat.
 
När det gäller just mötesbokning och snabba affärer så är detta rätt vanligt men det gör även att man missar guldkorn som föredrar att jobba på sitt vis.
 
Att vara säljare är väldigt psykiskt påfrestande i sig, speciellt om jobbet innebär att man bara jagar utan möjlighet att vårda, därför är det enormt viktigt att man får möjlighet att jobba så som man själv finner mest lämpligt.
 
Kom ihåg att så länge du presterar så har du möjlighet att ställa krav, så om du visar för personen i fråga att du är van vid att jobba effektivt på ditt vis och kan peka på hur du vanligtvis presterar så kommer denne förhoppningsvis inse värdet i att låta dig jobba så.
 
Så se detta som ett sälj, för det det handlar om här är att skapa en relation med han eller hon och ge dom möjlighet att få ditt bästa.
 
En lösning kan ju vara att du ber att få prova jobba på ditt vis i en månad och att ni båda kommer överens om att om du inte levererar som du sagt så antingen hittar du något annat eller så accepterar du deras sätt at jobba på, välj själv vilket alternativ som känns bäst för dig.
 
Om personen i fråga är en bra säljchef så kommer denna att inse värdet i att låta dig jobba på ditt sätt och så länge du levererar kommer han eller hon vara nöjd, och om du dessutom levererar mer än andra så kommer du att bli en ”legend” på firman för att du kör ditt race.
 
Ofta sitter sådant här i att personer som är drivna och själv jobbar bra i högt tempo missar att förstå att folk som inte trivs med sådant faktiskt underpresterar i sådana situationer och då handlar det om att förklara det för dom på ett vänligt sätt så att dom känner att du vill göra ditt jobb och hjälpa dom att förstå hur man bäst nyttjar dig och din kapacitet.
 
Kom ihåg att alla uppskattar positiva människor så lägg fram det med ett leende och få han eller hon att förstå att den har möjlighet att glänsa för ledningen om dom låter dig jobba som dom vill för allt handlar för en säljchef om att se till att säljarna fyller sin budget.
 
Hoppas att det var ett bra svar, har du fortsatta frågor är du välkommen att ställa dom på Facebook min grupp heter ”Rasmus Biasi - Säljare/ entreprenör” och där svarar jag med på frågor så fort jag hinner.
 
Lycka till!
 
Mvh
Rasmus Biasi
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.