Hej, Jag funderar på att köpa ett företag som kompletterar mitt egna. Enkelt förklarat säljs företaget "för dyrt" men kombinerat med min befintliga verksamhet är det inte så mycket pengar. Utan synergieffekter har jag en ROI på 4 år. Har du några tips på hur jag borde tänka och agera i denna situation?
- Robin


Svar av Adam Wessblad, Specialist på hållbar tillväxt och ägarskiften.

Hej, på grund av ditt resonemang blir det svårt att veta vad du vill med ett förvärv, men du talar om ROI, så jag jämför med en annan investering tex. en obligation.

Om du investerar säg 10 msek i ett bolag med en multipel 4 så blir risk/avkastningsräntan 25%.

Dvs du har fått tillbaka dina pengar på 4 år och bibehåller ägandet av bolaget du köpte. Du har alltså fått en avkastning på 100% på 4 år och det fortsätter ju så länge bolaget ger samma vinst. Blir det mer vinst/bättre synergier så blir avkastningen på din investering ännu bättre.

Om du istället köper en obligation med 5% i avkastning så tar det 20 år innan du fått 100% i avkastning på din investering.

Sen kan det ju vara så att bolaget/förvärvet går bättre eller sämre efter ett förvärv och därför bör ju riskräntan vara betydligt högre än på en obligation.

Good luck,

Adam

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.