Vi funderar på att expandera ut i Europa genom att omvandla vårt företag till ett franchisekoncept. Vad är det första vi ska göra för att veta om det är värt att gå vidare med franchise-tankarna? Alla tips är välkomna!
- Adam F

Svar av Mats Ottoson, Expert inom franchising.

Hej!

Jag förutsätter att ni redan har lärt er och organisationen en hel del om franchising genom er pilotdrift. Bland det första man bör göra är att checka om det finns en potential av er produkt/tjänst idag, hur ser marknaden ut i det testområde som väljs, vilka konkurrenter finns, mm. Kort sagt en marknadskartläggning.

Tidigt i processen bör ni också göra en ordentlig budget som visar vad satsningen kan komma att kosta i form av personal, resor, annonsering, mm.

Kan man tjäna pengar? Har ni egen personal för undersökningar och etablering eller skall ni kontraktera en area developer? Är testlandet ifråga politiskt stabilt och kan man föra ut franchiseavgifter utan svårighet? Kan man distribuera varor på ett tryggt sätt? Kan vi säkra varumärket? Som synes många frågor som måste besvaras, dessa är endast några.

Utan en omfattande behovsanalys och kunskap om aktuellt nuläge är det svårt att ge ett fylligt svar.

Med vänlig hälsning

Mats Ottoson

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.